Tömegeket érint ez a határidő: alapvető jogodban korlátozhat, ha nem lépsz

GettyImages-850905424
Olvasási idő kb. 3 perc

Pénteken több, a június 9-ei választásokhoz kapcsolódó határidő lejár. Fontos tudni, hogy a magyarországi önkormányzati és az európai parlamenti (EP) választás esetén eltérőek lehetnek a szavazásra vonatkozó szabályok.

A hét utolsó munkanapján délután 4 óráig nyújthatók be az igények és kérelmek például az átjelentkezéssel, a nemzetiségi és külképviseleti névjegyzékbe vétellel és a Braille-írásos szavazósablon kérvényezésévek kapcsolatban. Ügyintézésre lehetőség van akár online, ügyfélkapuval is vagy személyesen a helyi választási bizottságnál, de csak akkor, ha a tartózkodási címet 2024. február 11-ig bejelentettük.

Így szavazhatsz, ha nem leszel a lakóhelyeden 

Június 9-én, vasárnap két szavazás is egyszerre zajlik hazánkban. Ezen a napon tartják ugyanis a magyarországi önkormányzati és az európai parlamenti (EP) választást. Ha e napon valaki nem tartózkodik a lakóhelyén, amely miatt egy másik településen vagy külföldön szeretne szavazni, kérnie kell, hogy az általa megjelölt szavazókörben voksolhasson.

A kérelem online vagy személyesen is beadható május 31-ig, fontos azonban, hogy ilyenkor csakis az EP-választáson ikszelhet a szavazó.

Fontos szabályai vannak a június 9-ei választásoknak
Fontos szabályai vannak a június 9-ei választásoknakCraig Hastings / Getty Images Hungary

Az, aki rendelkezik állandó magyarországi lakcímmel, de június 9-én külföldön tartózkodik majd, annak az EP-választás kapcsán kérnie kell a felvételt a külföldi névjegyzékbe május 31-ig, június 9-én pedig személyesen meg kell jelenni az adott külképviselet által kijelölt szavazóhelyen. Az önkormányzati választáson ebben az esetben sem lehet voksolni – írja a Hóvége.

Ha pedig a bejelentett állandó lakcíme mellett van tartózkodási címe is, akkor utóbbi cím szerinti településen is szavazhat, ha ezt kérvényezi május 31-ig.

További, júniusi választással kapcsolatos szabályok

A települési, területi és országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a magukat a 13 magyarországi nemzetiség valamelyikéhez tartozónak valló választópolgárok szavazhatnak, ha szintén pénteken 16 óráig kérik felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe. Aki ebben nem szerepel, nem szavazhat a nemzetiségi képviselők választásán. A nemzetiségi névjegyzékből való törlés ugyancsak május 31-én 16 óráig kérhető.

Speciális szavazólapok

A választók igényelhetnek Braille-írással ellátott szavazósablont is, amit szintén péntekig kell jelezni. A Braille-írással ellátott szavazósablont a szavazóhelyiségben és a mozgóurnás szavazás során is használhatják a szavazók.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek