Veszélyes mértéket öltő UV-sugárzással jön a forróság

GettyImages-1495686089
Olvasási idő kb. 2 perc

Kiemelkedően erős UV-sugárzásra figyelmeztet a HungaroMet. A egyre melegebbé váló levegőt az ország egy részén zivatarok hűtik majd le.

Igazi nyári hőség vár ránk szombaton a meteorológiai előrejelzések szerint. Az egyre jobban melegedő levegő mellett azonban az UV-sugárzás is megnövekszik. 

A reggeli, délelőtti derült időt követően napközben az ország nyugati felén, kétharmadán megnövekszik a felhőzet. Kora délutánig nem lesz csapadék, a délután második felétől azonban a Dunántúl északnyugati, északi részein elszórtan várhatóak záporok, zivatarok, akár jégeső is előfordulhat.

A magas UV-sugárzásra és zivatarokra is figyelmeztetnek

Késő délutántól, estétől északnyugaton alakulhatnak ki zivatarok, holnap pedig az északkeleti, keleti megyékben helyenként fordulhat elő zivatar - írja a HungaroMet.

A zivatarokat felhőszakadásszerű csapadék - átlagosan 20-25 mm mennyiségű, de az északnyugati határ közelében akár ennél több is -, és 60-70 km/h erősségű, viharos széllökések, illetve apróbb szemű jégeső is kísérheti.

A viharosnak ígérkező időjárás ellenére az ország jelentős részén megnövekedett UV-sugárzással érdemes számolnunk. Az Időkép lejjebb közölt, UV-sugárzást jelző térképén már most jól látható, hogy ma szinte egész Magyarország területén kifejezetten erős az ultraviola sugárzás. Sok helyen 7-es érték fölött mérik éppen az UV-B-t. Aki ilyenkor fedetlen bőrrel, napvédelem nélkül megy ki a szabadba, nagyon könnyen és hamar leéghet.

UV térkép

Holnap is marad a kánikula, érdemes figyelni az UV-sugárzásra is

Vasárnap reggelig az Észak-Dunántúlon, vasárnap napközben az északkeleti, keleti megyékben fordulhat elő zápor, zivatar a HungaroMet szerint. A déli szelet a Nyugat-Dunántúlon szombaton még erős lökések kísérhetik, majd egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira fordul a légmozgás. A zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szombaton 11-17 fok között valószínű, vasárnap pedig a legmagasabb nappali hőmérséklet 24-30 fok között alakul.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek