Megszólalt az MNB az új forintérméről: meglepő dolgokat árultak el

GettyImages-114383072
Olvasási idő kb. 3 perc

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) eddigi történetének legnagyobb nemesfém emlékérméjét bocsátja ki a 100. évfordulójára. A különleges darabok a mai naptól vannak forgalomban, érdemes eltenni belőlük a családi gyűjteménybe.

Az emlékérmék névértéke 50 ezer forint. A különlegességükről Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója nyilatkozott az Infostartnak.

Használatba is kerül majd az új, különleges forintérmékből

Aranyozott rátét, különleges recék és eddig soha nem használt mennyiségű ezüst – egyebek mellett ezek is a különlegességei az MNB centenáriumára készített daraboknak.

A centenáriumi forintérmének 50 ezer forint a névértéke
A centenáriumi forintérmének 50 ezer forint a névértékeMNB

Egyik különlegességük, hogy eddig még sosem adott ki 100 grammos, vagyis több mint 3 unciás ezüst emlékérmét a Magyar Nemzeti Bank, és 50 ezer forintos névértékük is az eddigi legmagasabb.

Az átmérőjük 60 milliméter, szélüket pedig pontosan 100 darab kis rece díszíti.

A Magyar Nemzeti Bank logója is megjelenik a hátoldalukon, méghozzá egy különleges aranyozott rátéten, úgynevezett inlay betétként szerepel. Ehhez hasonló megoldás csak kétszer jelent meg az elmúlt 100 évben: 1999-ben az államalapítás 1000. évfordulójára, majd két évtizeddel később, 2021-ben a Vadászati Világkiállítás tiszteletre kiadott ezüstön.

A Magyar Nemzeti Bank logója is megjelent a hátoldalon egy aranyozott rátéten
A Magyar Nemzeti Bank logója is megjelent a hátoldalon egy aranyozott rátétenMNB

Aki szemügyre veszi az érmét, láthatja, hogy az emlékpénz több különleges érmét is ábrázol a hátlapján. Megjelenik rajta

  • a jelenleg forgalomban lévő 100 forintos,
  • az 1971 és 1987 között forgalomban használt 10 forintos,
  • valamint az 1946-ban kibocsátott 1 forintos címletű forgalmi érme egy-egy motívuma is.

A 6000 példányban vert óriás ezüst mellett megjelenik az érme selyemfényű, színesfém változata is. Ennek is azonos motívumai vannak, de aranyozott betét nélkül. A 3000 forint névértékű emlékpénz súlya és átmérője kisebb az ezüst változatnál, az elérhető példányszám viszont 33 százalékkal nagyobb.

Ez a kép van a használatba kerülő új 100 forintos érmék hátoldalán
Ez a kép van a használatba kerülő új 100 forintos érmék hátoldalánMNB

Azoknak is érdemes lesz figyelniük a kezükben lévő százforintos érméket, akik nem vásárolnak az emlékérmékből, mivel a centenáriumra kétmillió darab 100 forintos forgalmi értékű, vagyis használatba kerülő példányt is indítanak.

A korábbi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy mindegyik gyorsan kikerül a forgalomból és a családi gyűjtemények részévé válnak.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek