Ezért homorú az üdítősdobozok alja: meglepő oka van

GettyImages-184233405
Olvasási idő kb. 3 perc

Nem egyszerűen csak a dizájn miatt vagy azért homorú a fémből készült üdítősdobozok alja, hogy egymásra pakolva kényelmesebben elférjenek a hűtőben. A kialakítást a fizika törvényei mellett egyéb más szempontok is meghatározták.

Valóban esztétikus látvány, amikor a hűtőszekrényben katonás rendben állnak a behűtött szomjoltók. Az ásványvizek és a műanyag vagy üvegpalackba töltött italok hanyatt fekve, míg a fémből készült üdítősdobozok függőlegesen egymásra rakva sorakoznak, és nem csak a látvány miatt, hanem azért, hogy helyet takarítsunk meg. De nem csak a pakolást megkönnyítő szerepe van a fémdobozok aljának.

Ezért is homorú az üdítősdoboz alja

A tervezőknek köszönhetően ügyesen egymásra rakhatók az alumínium üdítősdobozok, de a homorú fenéknek egyéb célja is van. Ez a ferdén kialakított alsó rész nemcsak helyet takarít meg. A dobozok különös kialakításának egyik oka, hogy viszonylag igen nagy nyomást kell kibírnia a csomagolásnak. Bár az alumínium vékony, ennek ellenére formájának köszönhetően a normál légköri nyomásnak akár a hatszorosát is képes elviselni. Ez megakadályozza, hogy a doboz felrobbanjon a benne lévő szénsav nyomásától.

Az üdítősdobozok a kialakításuknak köszönhetően biztonságosan egymásba pakolhatók
Az üdítősdobozok a kialakításuknak köszönhetően biztonságosan egymásba pakolhatókRichard Levine / Getty Images Hungary

A dobozfenekek kialakításának másik oka pedig természetesen az az egyediség, amitől szépen, esztétikusan egymásra pakolhatók az üdítősbobozok, ami lehetővé teszi, hogy szűk helyen, például a hűtőszekrényben is jól elférjenek az italok.

Kinyitni is könnyebb a dobozt

A szénsavból eredő nyomás ellensúlyozására szolgáló homorú fenék és az egymásra pakolhatóság miatt kialakított él mellett van egy harmadik funkciója is annak, hogy ferde az alumíniumdobozok alja. Ez pedig nem más, minthogy az egyik dobozt ki lehessen nyitni a másikkal. Ezt a praktikumot az alábbi TikTok-videó szemlélteti:

@jordan_the_stallion8 #stitch with @knowledgesaurus #fypシ ♬ original sound - Jordan_The_Stallion8

Tehát, ha nem szeretnénk, hogy az italosdoboz kinyitása közben a körmünk megsérüljön, akkor nincs más dolgunk, mint egymásra tenni két dobozt, a fölül lévő ferde alját csúsztassuk az alsó doboz nyitófüle alá, és így nyissuk ki az alsó dobozt. 

Nem volt mindig homorú a doboz alja

Nem volt mindig homorú az üdítősdobozok alja, sőt, nem is volt mindig alumíniumcsomagolása az italoknak. A nagyobb italgyártó cégek is csupán néhány évtizede, pontosan 1967-ben tértek át az alumíniumdobozokra a palackos kiszerelésről. Az eltelt idő alatt a dobozok folyamatosan fejlődtek, hiszen a mérnökök keresték azokat a lehetőségeket, melyek nem csupán kényelmesebbé teszik a dobozból ivást, hanem a dobozok kinyitását is megkönnyítik.

A vesénk egészsége bánhatja, ha túl sok szénszavas üdítőitalt fogyasztunk. Olvasd el cikkünket, melyek azok a további ételek és italok, amelyek káros hatással lehetnek a vesénkre.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek