Az élet nagy kérdései: miért pirosak a tűzoltóautók?

GettyImages-1171680105

Ma már természetesnek vesszük, hogy a tűzoltóautók piros színűek, de ez nem volt mindig így.

A piros szín előnye, hogy nemcsak mutatós, hanem igen feltűnő is, de a legtöbb ember inkább a harsogó sziréna és a villogó fényjelzés alapján értesül arról, hogy tűzoltóautó közeledik, hiszen ezeket már jóval azelőtt észlelhetik, hogy egyáltalán meglátnák magát a járművet. De akkor miért pirosak a tűzoltóautók?

Ezért pirosak a tűzoltóautók

A J. D. Power autóipari szakértői szerint a tűzoltóautók piros színének eredetét illetően több elmélet is létezik. Az egyik onnan ered, hogy a gépjárművek megjelenése előtt a tűzoltó eszközöket lovas kocsikra vagy hintókra szerelték, amelyeket gyakran pirosra festettek, mert az olcsó színnek számított és kevésbé látszottak meg rajta az útról származó szennyeződések. Amikor aztán a tűzoltók átvették a lovas kocsikat, velük együtt átvették a festési sémájukat is.

A tűzoltóautók szinte mindenhol piros színűek
A tűzoltóautók szinte mindenhol piros színűekMattGush / Getty Images Hungary

Ez azonban még mindig nem szolgál magyarázattal arra, hogy a modern tűzoltóautók miért lettek piros színűek. Egy másik, hitelesebbnek tűnő teória szerint a színválasztásra – legalábbis közvetett módon – Henry Ford életműve is kihatással lehetett. A XX. század elején ugyanis a Ford T-modellje volt a legnépszerűbb jármű az utakon, amely az 1914 és 1925 közötti időszakban csak egyetlen színben, feketében lehetett megvásárolni. Így amikor megjelentek a tűzoltóautók, kézenfekvőnek látszott pirosra festeni őket, hogy fény- és hangjelzés hiányában is könnyebben kitűnjenek a személyautók tömegéből.

Az élénk szín jól kiegészíti a sziréna jelzését
Az élénk szín jól kiegészíti a sziréna jelzésétmajorosl / Getty Images Hungary

A sürgősségi járművek különböző színsémáit egyébként már tanulmányok keretében is vizsgálták, amelyek több esetben kontrasztos eredményt hoztak. Bár kiderült, hogy egyes színek – mint például a citromsárga – feltűnőbbek a piroshoz képest, nem sok értelme lenne variálni velük, mivel a közlekedők csak az utóbbiról asszociálnak a vészhelyzetekhez vonuló járművekre, ezt a régi berögződést pedig nagyon hosszú idő lenne megváltoztatni.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra