Iszonyúan megdrágultak a temetések, ezt már nem tudja sok magyar megfizetni

GettyImages-1456509847

Egy hamvasztásos temetés átlagosan 314 ezer forintba, egy koporsós tiszteletadás pedig már több mint 434 ezer forintba kerül.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján óriási drágulást mutattak a temetések árai, emiatt a gazdasági versenyhivatal is vizsgálódik, írta meg az ATV.

Így alakult egy temetés átlagos ára

Egy hamvasztásos temetés átlagosan 314 420 forintba, egy koporsós temetés több mint 430 ezer forintjába kerül a gyászoló családnak. Ez azt is jelenti, hogy négy év alatt az árak 71, illetve 73 százalékot emelkedtek, ami régiós szinten is kimagasló növekedésnek bizonyult.

A temetkezés árai régiós különbségeket is mutatnak
A temetkezés árai régiós különbségeket is mutatnakhalbergman / Getty Images Hungary

Az árak 2023 júniusában tetőztek, amikor is 24,5 százalékos drágulást jegyeztek az előző év azonos időszakához képest. Emiatt a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálatot, sőt, egy konzultációs sorozatot is indított a temetkezési vállalatok képviselőivel.

A temetések árainak alakulása régiós viszonylatban

2020 januárjában egy hamvasztásos temetés még átlagosan 200 ezer forint, egy koporsós temetés pedig jócskán 300 ezer forint alatt volt. A drágulás azonban nem csak Magyarországot érinti: a Newsweek beszámolója alapján az Egyesült Államokban már 800 ezer és 1 millió forint közötti összeget kell kifizetni egy koporsós temetkezésért, de az unós országok árai is az egekben vannak:

Az Eurostat adatai alapján a temetkezési szolgáltatások díjai messze Magyarországon a legmagasabbak a régióban, de még az Európai Unió átlagát is jócskán meghaladjuk.

A drágulás okát részben az energiaárak emelkedésében kell keresni, de a koronavírus okozta hatás is érzékelhető még a szektorban.

Győzelem egy szomorú bajnokságban

Ha rátekintünk az Eurostat grafikonjára, akkor szembetűnő, hogy a temetkezési szolgáltatások drágulása EU-s szinten egyértelműen hazánkban a legnagyobb. Ebben az összevetésben Görögországban volt a legkisebb áremelkedés.

Hogy végül mennyibe fog kerülni a temetkezés, azt sok tényező befolyásolja, nincs egységes csomag a vállalkozásoknál. Ennek oka, hogy sok temetkezési vállalkozó más és más alvállalkozóval, szervezetekkel, önkormányzatokkal, egyházakkal dolgozik együtt. Ezen felül természetesen érvényes a régiós hatás is: nem mindegy, hogy a fővárosban, vagy vidéken temetkezünk, ami a sírhelyek árában is megmutatkozik. A különbség pedig akár ötvenszeres is lehet vidék és főváros között.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek