Nagy változás jön a telefonhívásoknál: rendkívül feltűnő lesz

GettyImages-2075394474
Olvasási idő kb. 2 perc

Hamarosan jelentősen javulhat a telefonhívások hangminősége, miután a Nokia már sikeresen tesztelte az 5G-alapú 3D-s hanghívást, amely térbeli hangzást ígér valós időben.

Az új technológiának köszönhetően a telefonhívások sokkal életszerűbbek lesznek – derül ki a hvg.hu beszámolójából. 

Térbeli hangzást biztosít majd a telefonhívás

A változás, amely egy 3GPP Immersive Voice and Audio Services nevű kodekre épül, óriási fejlődést jelent a telefonálás történetében, hiszen nem csupán javul a telefonhívás minősége, hanem élethűbbé is válik. Ez pedig lehetővé teszi, hogy az eddigi monofonikus hangzást felváltsa a térbeli hangzást biztosító technológia.

A telefonhívások sokkal jobban hasonlítanak majd az élő beszédhez
A telefonhívások sokkal jobban hasonlítanak majd az élő beszédhezXavier Lorenzo / Getty Images Hungary

A korszerűsítés nem csupán a magánbeszélgetéseket forradalmasítja, hanem például a sokszereplős konferenciabeszélgetéseket is, hiszen hallani lehet majd, melyik irányból, kitől jön a hang.

A technológiát elsőként a napokban Pekka Lundmark, a Nokia vezérigazgatója tesztelte, aki Stefan Lindstrommal, Finnország digitalizációért és technológiáért felelős nagykövetével beszélt telefonon egy nyilvános 5G-s hálózaton, de a tervek szerint a szolgáltatás a hamarosan érkező 5G Advanced szabvány fedélzetén fut majd. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy az új fejlesztés mikor és milyen formában lesz mindenki számára elérhető.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek