Megtévesztik ezekkel a kedvelt italokkal a vásárlókat

GettyImages-1470350054
Olvasási idő kb. 3 perc

A magyar tejtermékek helyett rengeteg importáltat veszünk, ráadásul a polcokon sok, a neve miatt megtévesztő, tejnek nevezett áru.

Napjainkban már nem sulykolják belénk plakátokról, hogy a tej mennyire egészséges, és sokan az egészségügyi állapotuk vagy éppen életmódjuk miatt nem is fogyasztják ezt az italt vagy az ebből készült termékeket. Helyette gyakran a növényi tejeket választják, melyekről tudható, hogy semmi közük nincs a valódi tejhez. Talán ezek miatt is alakultak át az elmúlt években a tejfogyasztási szokásaink.

Nem minden tej, ami annak látszik

Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy a fogyasztók megtévesztésének megakadályozása és a fogyasztói szokások miatt sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a vásárlói tudatformálásra, írja az Agroinform

Megtévesztő a növényi tej elnevezés
Megtévesztő a növényi tej elnevezésBurke/Triolo Productions / Getty Images Hungary

Főként a növényi alapanyagokból előállított utánzatokra szükséges odafigyelni, valamint arra, hogy ezek reklámozása során az illetékes hatóságok fel tudjanak lépni a szakember szerint minimum etikátlan reklámok ellen.

Az Európai Unió Bírósága egy korábbi ítéletében ugyanis kimondta, hogy a tisztán növényi termékek főszabály szerint nem hozhatók kereskedelmi forgalomba olyan megjelölésekkel, mint a „tej", „tejszín", „vaj", „sajt" vagy „joghurt", amely megjelöléseket az uniós jog az állati eredetű termékekre tart fenn.

Az ítélet nem vonatkozik az alábbi termékekre: vajretek, gyümölcssajt (birsalmasajt), disznósajt, hússajt, fejsajt, haltej, kakaóvaj, kókusztej, mogyoróvaj, vajbab és vajkörte.

Az EU Bíróság megállapítása a reklámozás minden formájára érvényes.

Sok az import tej a polcokon

Visszaveti a hazai sajtfeldolgozást az is, hogy az árfigyelő oldalon előkelő helyen szerepelnek a gyakran dömpingáras import félkemény sajttömbök, valamint a hazai gyártású dobozos UHT-tejek helyett növekvő mennyiségben visszakerültek a polcokra az import dobozos tejek.

Tavaly 13 százalékkal nőtt a sajtimport, a két fő beszállító Németország és Lengyelország.

Negyvenöt százalék fölött nőtt a dobozos tejimportunk is, ezek a tejek Csehországból és Szlovákiából érkeznek.

Idén az év első hónapjaiban folytatódtak a kedvezőtlen tendenciák, a sajtimport 18%-kal, a fogyasztói tejimport 32%-kal nőtt.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek