Újabb veszélyes gyógyszert vontak vissza: fehér porral szennyezett

gyógyszer
Olvasási idő kb. 3 perc

Ismét minőségi hiba miatt hív vissza kemény kapszulákat a Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Fehér porral szennyezett zöld kapszulákat vont ki a forgalomból az OGYÉI. Ezzel egy időben elrendelték a készítmény visszahívását is - tájékoztat honlapján gyógyszerészeti központ. 

Az elmúlt hetek gyógyszervisszahívásaihoz hasonlóan ismét a Doxycyclin-PannonPharma kemény kapszulák érintettek. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a NEAK-ot, a gyógyszer kis- és nagykereskedelmi forgalmazásra engedéllyel rendelkezőket, a gyógyszerközvetítőket és az intézeti gyógyszertárakat elektronikus levélben tájékoztatta az érintett készítményről.

Szennyezett gyógyszert vontak vissza
Szennyezett gyógyszert vontak visszamicrogen / Getty Images Hungary

Szennyezett gyógyszert vontak vissza

Az OGYÉI vizsgálati eljárásban megállapítást nyert, hogy a korábbi, minőségi hibás termék mellett további három másik, a 38770523, a 38780523 és a 38360323 gyártási számú tétel is érintett.

Az indoklás szerint tekintettel arra, hogy az érintett gyógyszerek helyettesítő készítményei rendelkezésre állnak, illetve a fehér porral szennyezett zöld kapszulák külleme megingathatja a betegnek az előírt terápiába vetett bizalmát,

a hatóság kivonja a forgalomból a Doxycyclin-PannonPharma kemény kapszula (OGYI-T-03545/03) elnevezésű gyógyszer 38770523, 38780523, 38360323, 38360323, 38780523 gyártási számú tételeit.

Ezek közül többet egy korábbi ellenőrzés következtében vontak vissza. A kapszulákat az egészségügyi szolgáltatóktól is visszagyűjtik. 

A minőségi hibás gyógyszert jelezni lehet: a szennyezés csak az egyik ok

Minőségi hibás gyógyszernek minősül bármilyen olyan gyógyszer, amely nem felel meg a forgalomba hozatali engedélyben rögzített követelményeknek. Az OGYÉI szerint ezek a leggyakrabban észlelt eltérések:
- Csomagolási, címkézési probléma (hiányzik a betegtájékoztató, hiányzik a gyártási szám / lejárati idő);
- Alkalmazási probléma (nem lehet letekerni a csavaros kupakot az üvegről, nem adagol a készülék, fecskendőből kifolyt az oldat);
- Mechanikai szennyeződés (szemcsék az oldatban);
- Hiányosságok (kevesebb bliszter a dobozban, üres bliszterfészek);
- Sérült egységek;
- Fizikai változás (az oldat színe megváltozott, tabletta felületén foltok, elporlik a tabletta).

A fentiek bármelyikét észlelve fordulhatunk a kezelőorvosunkhoz és a gyógyszerészünkhöz is, de közvetlenül az OGYÉI-nek is bejelenthetjük az ogyei@nngyk.gov.hu e-mail-címen, a mintát személyesen vagy postai úton elküldve az intézet címére (1372 Budapest, Pf. 450).

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek