Ez a nyugdíj kevéssé ismert fajtája, ők juthatnak hozzá

GettyImages-545882477

Noha nem sokan ismerik, létezik olyan hozzátartozói nyugellátás is, amelyet az elhunyt szülője kaphat bizonyos feltételekkel.

Ritkán előforduló ellátási forma a szülői nyugdíj. Akkor állapítható meg, amikor egy alacsony jövedelmű vagy jövedelemmel nem rendelkező szülőt felnőtt gyermeke tart el nagy részben és ez a gyermek előbb hal meg, mint a szülő – írja az Adó Online.

Bizonyos feltételei természetesen ennek az ellátásnak is vannak. Ilyen például, hogy a szülőt a gyermek halálát megelőző egy évben túlnyomó részben a gyermeke tartsa el, illetve a szülő a gyermek halálakor megváltozott munkaképességű vagy hatvanötév feletti legyen. A túlnyomórészt eltartott azt jelenti, hogy a szülő jövedelme vagy nyugellátása nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegét. (Megváltozott munkaképességűnek az számít, akinek egészségi állapota ötven százalékos vagy kisebb.)

Szülői nyugdíjra a nevelőszülő is jogosult lehet, amennyiben nevelt gyermekét korábban 10 éven át eltartotta.

Nagy összegre nem számíthat, aki ezt a speciális nyugdíjat kapja
Nagy összegre nem számíthat, aki ezt a speciális nyugdíjat kapjaJose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

Ennyi pénzre számíthat a speciális nyugdíjra jogosult

Az ellátás mértéke 30 százaléka annak az öregségi nyugdíjnak, amely az elhunytat a halála időpontjában megillette, vagy megillette volna, amennyiben a jogosult valamilyen ellátásban már részesül. Bizonyos esetekben azonban ez a szám 60 százalékra nőhet: ha a jogosult nem részesül sem megváltozott munkaképességű személyek ellátásában, sem saját jogú nyugellátásban, sem korhatár előtti ellátásban, sem szolgálati járandóságban, sem balett művészeti életjáradékban, sem pedig átmeneti bányászjáradékban. Amennyiben egyidőben többen jogosultak a szülői nyugdíjra, egyenlő arányban osztoznak az ellátásban. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek