Így is spórolhatsz a rezsin: sokan gusztustalannak tartják, de a fürdőszobában a megoldás

GettyImages-1391664095 (1)
Olvasási idő kb. 4 perc

Ne legyen lelkifurdalásod amiatt, ha nem zuhanyzol le mindennap: az olcsó rezsi egyik kulcsa lehet az, ha nem ülsz be egy kád vízbe ázni, de még csak nem is tusolsz le mindennap.

Kánikula idején szentségtörésként hangozhat a felszólítás, miszerint ne mosakodj annyit – de ha kicsit enyhül majd a meleg, érdemes tenned egy próbát ezzel a módszerrel, hogy visszafogd energiafelhasználásodat. Sőt: a hajmosással is spórolhatsz, még akkor is, ha nem az öntisztulásra szavazol.

Így lesz kisebb a rezsid

A gyakori zuhanyzás kellemes, mivel segít elkerülni azt, hogy testszagod legyen, így könnyen hihetjük azt, hogy egészséges is egyben, ez azonban tévedés. Lehet ugyanis túl gyakori is a mosakodás, ami pedig megfosztja bőrödet annak természetes védőrétegétől.

A normál bőrön található védőréteg jó baktériumok jelenlétét teszi lehetővé: ezek akadályozzák meg azt, hogy bőröd száraz tapintású, érdes, húzódó érzetű legyen.

Ha túl gyakran mosakodsz, túl erős tisztítóanyagokat használsz vagy túl sokat dörzsölöd bőrödet, akaratodon kívül megszabadíthatod magad ettől a rétegtől. A száraz bőr repedéseibe pedig kórokozók is bejuthatnak, allergiát, fertőzést okozva.

A rezsi olcsóbb, ha nem zuhanyzol olyan gyakran
A rezsi olcsóbb, ha nem zuhanyzol olyan gyakranCamila Massu / Getty Images Hungary

Egészségesebb is, nem csak olcsóbb

Hogy a képlet még bonyolultabb legyen: bizonyos betegségek esetében kifejezetten hasznos az, ha ritkábban áztatod magad vízben, ilyen például az ekcéma. Felmerül tehát a kérdés: orvosilag mi az ideális?

Nos, heti két-három zuhannyal is beérheted, ha nem érzed magad testszagúnak, vagy nem végeztél olyan fizikai erőfeszítést, ami miatt mindenképp szeretnél tisztálkodni.

Az ideális hossz 3-5 perc legyen a mosdások esetében, ilyenkor a hónaljakat, az intim tájékot és az arcot kell főként megtisztítani, hacsak nem hemperegtél korábban a sárban. Kerüld a nagyon szárító, forró víz használatát is.

A hajon is spórolhatsz

Főként nőknél a hajmosás is fontos, nagy melegvíz-igényű tevékenység: csak a nagyon nagy páratartalmú levegővel rendelkező területeken élő, vékony szálú hajú, fizikai munkát végző vagy sokat edző embereknek kell naponta samponozniuk hajukat. A többiek több napot is kihagyhatnak, ha nem nagyon zsíros a hajuk.

A haj öntisztulásában ugyanakkor nem érdemes úgy bízni, ahogyan ezt sokan értik: nem arról van szó, hogy víznek sem kell érnie a hajat, hanem arról, hogy ha hat hétig nem használunk azon sampont,

csak vizet, akkor visszanyeri a korábban samponokkal lemosott természetes bevonóréteget, így már teljesen egészséges és rendezett lesz látványa akkor is, ha nem használunk kemikáliákat tisztításához.

Erre sincsen szükség nap mint nap
Erre sincsen szükség nap mint napHalfpoint Images / Getty Images Hungary

Gyerekkel is megoldható

Felmerül a kérdés: vajon kisgyermekes családok is így cselekedjenek? Nos, sarazás után biztos nem ajánlom, hogy hagyjátok ki a pancsolást, de a kicsiknek sem kell mindennap megfürdeniük csak tisztálkodási szándék miatt – az esti rituálé már más kérdés. Ahogyan az is, hogy az ajánlások szerint egy újszülöttet, csecsemőt sem szükséges nap mint nap fürdetni, főként, ha a bőre ekcémás.

Ha nem akarod kihagyni a napi zuhanyt, vannak még tippjeink:

  • ha jársz edzeni, ott intézd el a napi zuhanyzást is
  • pároddal együtt is mosakodhattok, így tovább spórolhatsz a dolgon
  • időnként, ha nem izzadtál le, belefér a cicamosdás is a stratégiai fontosságú területek érintésével
  • és veheted hűvösebbre is a vizet: így gyorsabban is mosakodsz majd, és nem is használsz annyi energiaforrást.

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek