Nagy bajba kerülhet, akinek így cserélik a rendszámát

rendszam
Olvasási idő kb. 3 perc

A konnektorról tölthető akkus hibrid és a hatótávnövelős villanyautók zöld rendszámár cserélik simára 2026 végéig, ennek pedig komoly következményei lesznek.

„A zöld rendszámmal együtt járó kedvezményeket kizárólag a tisztán elektromos és nulla kibocsátású gépkocsik számára kívánja biztosítani. A külső töltésű és a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsik 2024. szeptember 1-jétől már nem kaphatnak zöld rendszámtáblát az első belföldi forgalomba helyezéskor. A közlekedés további zöldítése érdekében a kevésbé környezetkímélő plug-in-hibrid járművekre eddig kiadott zöld rendszámtáblákat legkésőbb 2026. november 30-ig le kell cserélni” – fogalmaz a kormányrendelet.

Ennek értelmében az üzemanyagcellás és az akkumulátoros elektromos autók kaphatják már csak a zöld rendszámot és a kedvezményeket, ami sokakat érinthet érzékenyen a Vezess cikke szerint. Az időzítés azért is lehet fájó, mert épp most érkeznek majd a gyorstölthető, nagy hatótávú plug-in hibridek, ezeknél a járműveknél már a 70-100 kilométeres hatótáv az átlagos.

Sokak zöld rendszámát cserélhetik le
Sokak zöld rendszámát cserélhetik leSturcz Beralan / Totalcar

Ezek vonzereje csökken, ha már nem kerülhet rájuk zöld rendszám, de az intézkedés kihathat a már megvásárolt első generációs plug-in hibridekre is. A lap szerint megkérdezett szakértő arra számít, hogy 

nagy mértékben csökkenni fog azoknak az autóknak az értéke, amelyek néhány tucat kilométert képesek csak megtenni elektromosan. Ez önmagában, zöld rendszám nélkül nem elég vonzó egy vásárlónak.

Ráadásul ahogyan ezek az autók öregszenek, úgy nő annak esélye, hogy meghibásodik az akkumulátoruk, ami a gazdasági totálkárral egyenértékű.  

A rendszámcserétől nem automatikusan zuhan az autó értéke

A modernebb hibridek ugyanakkor vonzók maradhatnak, főleg azoknak, akik otthon tudják tölteni, esetleg napelemes forrásról az akár 70 kilométer megtételére is képes járműveket.

A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy a plug-in hibridek öregedése folyamán eljuthatnak a tulajdonosok oda is, hogy autójuk értéke a dízeleké alá zuhan, mivel több hibalehetőség van bennük, mint a dízelekben vagy a benzines autókban.

Az sem tiszta, utólag ki kell-e fizetni a korábban elengedett vagyonszerzési illetéket az autó után, amely sima rendszámmal már nem jogosult az attól való mentességre.

Egyelőre az sem derült még ki, mi lesz azokkal az új hibridekkel, amelyek mostanság álltak forgalomba zöld rendszámmal, négy évig pedig nem kell műszakira menniük.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek