Hatalmas razzia jön a magyar utakon: most rájuk vadásznak a rendőrök

DSC6114

Megint lecsap a rendőrség, ezúttal a kamionok és a buszok lesznek a razzia célkeresztjében.

A hivatásos sofőröket fogja vizsgálni a Magyar Rendőrség a Truck&Bus elnevezésű akció keretében – hívta fel a figyelmet korábbi összesítésében az Alapjárat.

Kamionokat és buszokat ellenőriz a razzián a rendőrség 

Idén második alkalommal, 2024. május 13-19. között ellenőrzi a Magyar Rendőrség a kamionokat és buszokat az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportjának (ROADPOL) akciójához csatlakozva. A ROADPOL kiemelt razziájának keretében a hivatásos sofőrökre vonatkozó szabályok betartását vizsgálják, így ellenőrizni fogják, hogy kivették-e a kötelező pihenőidőt, betartották-e a beutazásra, illetve a veszélyes anyagok szállítására vonatkozó szabályozásokat. Megnézik továbbá a teherautók, illetve buszok általános technikai állapotát, súlyát, méretét is.

A rendőrség a teherautók és buszok súlyát is ellenőrzi a razzia során
A rendőrség a teherautók és buszok súlyát is ellenőrzi a razzia soránAlistair Berg / Getty Images Hungary

A baleseteket akarják visszaszorítani

Az ellenőrzés egyik oka, hogy rengeteg olyan baleset történik Magyarországon is, amelyben kamion vagy busz a vétkes. Az akciónak nem is a sofőrök megbüntetése, hanem a szabályok betartatatása a célja. Viszont minden gépjárművezetőnek figyelnie kell a razzia során, mert a szabálytalankodó személyautókat is ki fogja szűrni a rendőrség.

A Dívány már korábban is beszámolt a ROADPOL által szervezett ellenőrzésekről, április közepén a gyorshajtókra vadásztak és egy napos Speedmarathont is tartottak. Ebben a kampányban az összes elérhető sebességmérő eszközt bevetették a rendőrség egységei. A ROADPOL, vagyis az Európai Rendőrségi Szövetség célja, hogy fellépjen a közúti szabálytalanságok ellen és előmozdítsa a biztonságos közlekedést.  A szervezet a tagországok rendőri erőinek együttműködését segíti elő, hogy hatékonyan lépjenek fel a közúti biztonság javítása érdekben. Az akció az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának éves ellenőrzési terve alapján valósul meg. Ezek a fokozott közúti ellenőrzések egy egész Európára kiterjedő kampány részét képzik.

Az idei évben további kampányok is várhatóak: júniusban az ittas vezetés és a droghasználat lesz a razzia tárgya.

2024 második felében aztán még egy ellenőrzésre számíthatnak a kamionok és buszok, ami várhatóan november közepén lesz.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek