A finn módszert vetik be a magyar rendőrök egy elfogadhatatlan hibával szemben

rendőr módszer
Olvasási idő kb. 2 perc

Egyszerre akciózik a héten az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportja (ROADPOL) a kontinens számos országában, hogy kiszűrje az alkohol vagy drog hatása alatt vezető sofőröket. Most az is kiderült, milyen módszerrel dolgoznak a rendőrök.

Ahogy arról már beszámoltunk, egészen vasárnapig fokozottan ellenőrzik a rendőrök az ittas vagy bódult állapotban vezető sofőröket. Ezen a héten lesznek olyan csoportok, amelyeket kifejezetten azért szerveznek, hogy az elemzési akcióban részt vegyenek, ilyen értelemben tehát megnövelt létszámban hajtják végre a feladatot.

Különleges módszert alkalmaznak a rendőrök

„Gyakrabban szembesülhetnek az autósok az úgynevezett finn módszeres ellenőrzéssel, amely lényege az, hogy viszonylag rövid időn belül 5-10 vagy akár 15-20 autót is kiemelnek a forgalomból, és csak arra a rövid időre állítják őket meg, amíg a szondát megfújják, vagy amíg a vezető bódultságáról meggyőződik a rendőr. Amennyiben nincs találat, mehetnek is tovább” – mondta el az Inforádiónak Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Csak a kiterelés módszere új, a rendőri szonda ugyanaz
Csak a kiterelés módszere új, a rendőri szonda ugyanazpicture alliance / Getty Images Hungary

A rendőrök tapasztalatai javulnak

Természetesen a magyar rendőrök ettől az akciótól függetlenül is az év minden napján ellenőrzik, hogy a járművezetők alkohol vagy drogok hatása alatt állva nem veszélyeztetik-e mások testi épségét.

Annak köszönhetően, hogy évek óta a mindennapi tevékenységünk részét képezi az alkoholos befolyásoltság ellenőrzése, enyhe visszaesés tapasztalható az ittas vezetők számának az alakulásában, ez azonban nem jelenti azt, hogy hátradőlhetünk

– fogalmazott Gál Kristóf.

Az ittas vezetés ugyanis továbbra is vezető baleseti ok. Akit pedig ez a fenyegetettség önmagában nem tántorít el attól, hogy ilyen állapotban a volán mögé üljön, az jó, ha tudja, hogy a jogosítványától is hamar elbúcsúzhat, ha az ellenőrzések során bebizonyosodik, hogy alkoholt fogyasztott. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek