Rendőrnek adják ki magukat a csalók: minden pénzedtől megfosztanak, ha hiszel nekik

GettyImages-2117258867
Olvasási idő kb. 2 perc

A csalók új módszerrel próbálkoznak: a hívás úgy tűnik, mintha a Nemzeti Védelmi Szolgálat zöld vonaláról jönne, ám valójában bűnözők kezdeményezik. A csalók magukat rendőröknek kiadva próbálják ellopni a kiszemelt áldozat összes pénzét.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) Facebook-oldalán figyelmeztet, hogy csalók a hivatal nevében próbálják ellopni áldozatuk pénzétírja az Index. A bűnözők rendőrnek adják ki magukat, és – adatlopásra hivatkozva – arra próbálják rávenni a kiszemelt áldozatot, hogy vegye le minden pénzét a számlájáról. Hogy az átverés hihetőbb legyen, a hívás minden jel szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat zöld számáról érkezik.

Minden pénzed ellophatják a csalók, ha bedőlsz az álrendőröknek

A telefonáló folyamatosan nyomás alatt tartja az áldozatot, sőt, fenyegeti is: arra hivatkozik, hogy ha nem működik együtt, eljárás indul ellene a nyomozás akadályozása miatt. A csaló azt próbálja meg elérni, hogy a hívott fél minden pénzét levegye számlájáról, és egy bankautomatán keresztül befizesse az általa megadott „biztonságos” számlára. Ehhez még a Viberen keresztül egy, a Magyar Nemzeti Bank logójával ellátott üzenetet is küldenek, amely egy QR-kódot tartalmaz.

Csak csalók kérik azt, hogy vedd le minden pénzed a számládról, rendőrök sosem
Csak csalók kérik azt, hogy vedd le minden pénzed a számládról, rendőrök sosemHazal Ak / Getty Images Hungary

A Nemzeti Védelmi Szolgálat közlése szerint a legkönnyebben a telefonszám alapján lehet rájönni, hogy csalók hívnak: a bűnözők által használt zöld szám kizárólag bejelentésre szolgál, arról hívást sosem indítanak. Leszögezik azt is, hogy az NVSZ munkatársai sosem kérik azt, hogy valaki vegye le összes pénzét számlájáról, és sosem fenyegetőznek büntetőeljárás megindításával. A hivatal azt tanácsolja, hogy amennyiben pénzügyeivel kapcsolatban valaki sürgető, fenyegető hívást kap, egyszerűen tegye le a telefont.

Nem ez az első ilyen módszere a csalóknak: nemrég már próbálkoztak bűnözők a rendőrség, sőt, a Magyar Nemzeti Bank nevében is átveréssel.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek