Ha így ráncolódik a bőröd, nagyobb eséllyel leszel szívbeteg

GettyImages-646052018

A testünkön található ráncok betegségekre is utalhatnak – sajátos gyűrődése van a szívbetegségnek, a csontsűrűségnek és a stressznek is. A kor előrehaladtával a ráncok megjelenése egy teljesen természetes folyamat.

Ám a bőrünkön lévő gyűrődések nem csupán arról árulkodnak, hogy öregszünk. A ráncok ugyanis felfedhetik egészségi állapotunkat is. Nézzük, melyek azok a ráncok, amelyek orvosi problémára utalhatnak.

Nagyobb a szívbetegség kockázata 

A homlok mély ráncai érelmeszesedésre utalhatnak, amely az ér falán lerakódó plakk megkeményedése miatt alakul ki, és szívbetegséghez vezethet.
Egy tanulmány több mint háromezer egészséges, 32 és 62 év közötti felnőtt egészségi állapotát vizsgálta. Húsz év elteltével az eredmények azt mutatták, hogy mély homlokráncokkal rendelkezőknél tízszer nagyobb volt a szívbetegség kockázata, mint a ránctalan embereknél. 

A homlok ráncos bőre akár szívbetegségre is utalhat
A homlok ráncos bőre akár szívbetegségre is utalhatKypros / Getty Images Hungary

A homlokráncok és az érelmeszesedés hasonlóképpen összefügg a stresszel. A tudósok szerint a homlokon lévő erek vékonyabbak a többi testrészéhez képest, így könnyebben észrevehető az érfalon lévő lerakódás megjelenése. 

De nem csak a homlokon lévő ráncok árulkodhatnak szívbetegségről. Kutatások bizonyítják, hogy összefüggés van a koszorúér-betegség és a fülcimpán található redő között is.

A megfigyelések szerint, ha az egyik vagy mindkét fülcimpán átlós gyűrődés, ránc található, az szívproblémára utalhat. A kutatók nem biztosak benne, hogy honnan ered ez a rejtélyes összefüggés, ám két elmélettel próbálják magyarázni. Az egyik, hogy a szívizom és a fülcimpa azonos genetikai anyagból állnak, valamint közvetlen kapcsolatban vannak egymással. A másik álláspont szerint a fül ráncai olyan típusú bőrdegenerációk, melyeket érbetegségek válthatnak ki.

Magas vérnyomás 

Egy tanulmány szerint, amely a ráncok és a vérnyomás közötti összefüggést vizsgálta, kiderült, hogy a fiatalabb nőknek, akiknek általában kevésbé megereszkedett a bőrük, alacsonyabb a vérnyomásuk. Ennek az az oka, hogy ezek a nők általában jobban törődnek a bőrük védelmével, és többnyire egészségesebb az érrendszerük. Az orvosok azt tapasztalták, hogy azok, akik jól ápolják a bőrüket, hajlamosak a testüket is ápolni. 

Azoknak a nőknek, akiknek kevésbé ráncos a bőrük, alacsonyabb a vérnyomásuk
Azoknak a nőknek, akiknek kevésbé ráncos a bőrük, alacsonyabb a vérnyomásukCecile Lavabre / Getty Images Hungary

Egészségtelen életmód 

Az arcon lévő ráncok azt is jelezhetik, hogy valaki egészségtelen életmódot folytat. Tanulmányok szerint azok az emberek, akik kevesebb gondot fordítanak arra, hogy védjék az arcbőrüket a napsugárzás káros hatásaitól, nagy valószínűséggel egyéb szempontból sem törődnek sokat az egészségükkel. Például egészségtelenül táplálkoznak, nem mozognak eleget, vagy nem fogyasztanak elegendő folyadékot.

Az egészségtelen életmód is árulkodó nyomot hagy a bőrünkön
             
Az egészségtelen életmód is árulkodó nyomot hagy a bőrünkön

 

Dimitri Otis / Getty Images Hungary

Feszültség 

Nem csupán mítosz, hogy a stresszes életmódunkért a ráncok elszaporodásával is fizetünk. A folyamatos feszült idegállapot jeleként ezek a ráncok főként a homlokon, valamint a szemöldökök között jelennek meg. Ráadásul a magasabb kortizolszint miatt nő az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázata is. 

A stressz is okozója lehet a ráncoknak
A stressz is okozója lehet a ráncoknakBsip / Getty Images Hungary

A szemöldökök között megjelenő ráncok az említetteken túl arról is árulkodnak, hogy valaki túl sok időt tölt a digitális eszközök nézegetésével. Közvetlenül az orrunk fölött vízszintesen meghúzódó ráncok is figyelmeztethetnek arra, a kelleténél többször összpontosítunk a mobilunkra vagy egyéb, kis képernyős eszközre.

Bőrrák kockázata 

Nem csupán a napfoltok, hanem az arcon megjelenő finom ráncok is azt jelezhetik, hogy fennáll a bőrrák kockázata. Tanulmányok kimutatták, hogy a bőrelváltozás gyakrabban érinti az arc bal oldalát, mivel autóvezetés közben az ablakon keresztül az UV-sugarak az arcunknak ezt a felét érik jobban. Megelőzésképpen érdemes fényvédő krémmel ápolni a bőrünket.

Csökkent csontsűrűség 

Az amerikai Yale University School of Medicine kutatása kiderítette, hogy összefüggés van a csontsűrűség és az arc ráncai között. A vizsgálatok kimutatták, hogy a bőrben és a csontokban lévő fehérjeszint csökkenése együtt jár a bőr és a csontok minőségi változásával.

A kutatások során összefüggést fedeztek fel a ráncok mennyisége, minősége és a csökkent csontsűrűség között.

Megállapították, hogy minél mélyebbek, sűrűbbek a ráncok, annál nagyobb a valószínűsége az alacsony csontsűrűségnek. Mindez jellemző volt a megvizsgált alanyokra korra és eredeti csonttömegre való tekintet nélkül.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra