A teszten csaknem ötven tönkölyből, kölesből, hajdinából és kukoricából készült reggelizőpelyhez minősítettek, melyekben a vizsgálat során többféle aggályos szennyező anyagot is találtak. A 48 vizsgált termékből végül 23 kapott kiváló minősítést - számolt be közösségi oldalán a Rizikometer.
„Rendkívül veszélyes” anyagokat eszünk
A tesztelt élelmiszerek minőségét rontó, egészségre káros anyagok között volt az akrilamid, ami egy növényi fehérje magas hőfokon történő pörkölés során keletkező építőeleméből (aszparagin) és természetes cukrokból áll, valamint a glifozát nevű növényvédő szer, továbbá különféle ásványolaj-származékok, melyek vélhetően a gyártás során kerültek az élelmiszerekbe a gépekről.
De több termékben találták „rendkívül veszélyes” rovarölőszer-maradékot is, amely idegméregként hat, és veszélyezteti a méheket is.
Mindemellett indokolatlanul magas volt a sótartalma több gabonapehelynek is, továbbá a termékek cukortartalma is igen eltérő képet mutatott attól függően, hogy az élelmiszerben csak a gabonából származó természetes cukor vagy hozzáadott cukor is volt.
A kiváló minősítést kapott termékek között volt a dmBio tönkölypehely és a Rossmann enerBio kukorica- és tönkölypehely, de megbukott a teszten például a Nestlé Fitness natúr gabonapehely és a Schär kukoricapehely.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek egyáltalán nincsenek jó hatással az egészségünkre. Olvasd el cikkünket, hogy megtudd, milyen ételeket érdemes kiiktatni az étrendedből.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés