Visszaválthatatlan palackok is maradnak a boltokban: bárki megjárhatja velük

palack-bolt-472900278
Olvasási idő kb. 2 perc

Noha július 1-je után már nem hozhatók forgalomba olyan palackok, amelyeket nem lehet visszaváltani, a vásárló még több ok miatt is belefuthat olyan csomagolásba, amelyért nem kap pénzt.

Már az év eleje óta működik a palackvisszaváltó rendszer, ám a gyártók és a forgalmazók június utolsó napjáig még haladékot kaptak a szükséges fejlesztések kialakítására. Most vasárnaptól azonban már tilos olyan palackot gyártani és forgalomba hozni, amelyet nem lehet visszaváltani. Ennek ellenére bárki belefuthat visszaválthatatlan csomagolásba a boltokban, aminek két oka is lehet – derül ki a Világgazdaság írásából

Az egyik ok az lehet, hogy noha új terméket nem lehet már visszaválthatatlan csomagolásban forgalomba hozni, a tiltás nem vonatkozik azokra a palackokra, amelyek már a boltokban vannak. Az árucikk típusának forgalmától függően így még akár hónapokon keresztül találkozhatunk nem visszaváltható palackokkal. Hiszen ezeket a termékeket a szavatossági időn belül még jogszerűen értékesíteni lehet.

Nem minden matrica működik

A kellemetlen jelenség másik magyarázata az lehet, hogy egyes gyártók és forgalmazók az utolsó pillanatra hagyták a termékregisztrációt és az auditot, amelyek nélkül nem teszi lehetővé a visszaváltást a csomagoláson található matrica. A hulladékgazdálkodási koncessziós rendszerérért felelős Mohu Zrt. közölte: sajnos megesik, hogy

úgy kerülnek a polcokra termékek, hogy még nem zajlott le a sikeres termékaudit – ilyenkor a fogyasztó vásárláskor kifizeti az 50 forintos betétdíjat, ám visszaváltani nem tudja a palackot, hiszen az ehhez szükséges vonalkód csak a sikeres audit után aktiválódik.

Nem minden boltban fér el automata – azokban kézi pontokon lehet visszaváltani a palackokat
Nem minden boltban fér el automata – azokban kézi pontokon lehet visszaváltani a palackokatSzollár Zsófi / Index

Népszerű a palackvisszaváltás a boltokban

A vállalat elmondása szerint jelenleg nagyjából 400 ezer palackot váltanak vissza naponta. Ezt egyelőre az országban található mintegy 3000 automatán keresztül tehetik meg a vásárlók, ám ezek mellett rövidesen kézi visszaváltó pontból is egyre több lesz majd – jellemzően olyan kisebb üzletekben, boltokban, amelyekben nem fér el automata. A Mohu tervei szerint a kézi visszaváltó pontok száma a jelenlegi ezerről négyezerre, a naponta összesen visszaváltott palackok száma pedig több millióra fog emelkedni a közeljövőben. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek