Megduplázódott ezeknek a baleseteknek a száma Magyarországon

GettyImages-1133396251
Olvasási idő kb. 3 perc

Drámaian nőtt az országutakon elütött vadállatok száma az elmúlt években. Mutatjuk, mely vadak esnek leginkább áldozatul a balesetek során.

Két évtized alatt több mint duplájára nőtt az elütött vadak száma – adta hírül az Agroinform egy 1999 és 2022 között feldolgozott adatok alapján készült statisztikára hivatkozva. Mint írták, amíg a legutóbbi ezredfordulót megelőző évben összesen 3191 alkalommal regisztráltak vadelhullást, addig 2022-ben már 7405 őz, szarvas, muflon és vaddisznó halt meg az országutakon. 

Így alakulnak a hazai vadbalesetek

A lap szerint a leggyakrabban őzeket ütnek el az autósok. Jól mutatja ezt a baleseti statisztika, amely szerint az áldozatul eső vadak 78,3 százalékát teszik ki e kisebb testű patások – ez összesen 5799 őzet jelent. A második leggyakoribb elgázolt nagyvad 12,2 százalékkal a gímszarvas, ezt követi 5,5 százalékkal a vaddisznó, 3,8 százalékkal a dámszarvas.

A muflonokból pusztult el a legkevesebb az utakon, amely 13 példányt jelent.

Érdekes adat, hogy a legtöbb vaddisznó – összesen 671 állat – 2012-ben esett az autósok áldozatául. Emellett ez az egyetlen faj, ami gázolásainak száma 2022-re csökkenő tendenciát mutat.

A vadbalesetek során leggyakrabban az őzek esnek áldozatul
A vadbalesetek során leggyakrabban az őzek esnek áldozatulOckra / Getty Images Hungary

Több az autó, több a baleset is

Mint írták, azt ugyan nehéz lenne megállapítani, hogy az elgázolt nagyvadak száma miért emelkedett két évtized alatt több mint a duplájára, de azt gyanítják, hogy azért, mert több az autó is. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2000-hez képest duplájára nőtt a forgalomban résztvevő autók száma is: több mint két évtized alatt 2 364 706-ról 4 094 129-re emelkedett.

Így lehet elkerülni a bajt

Mint azt már korábban a Dívány is megírta, noha sok vadbaleset valóban elkerülhetetlen, a rendőrség szerint kellő odafigyeléssel, fokozott óvatossággal és a jármű sebességének csökkentésével megelőzhetjük ezeket. Tanácsuk szerint,

ha hirtelen nagy testű vad kerül az autó elé, vészfékezzünk, adjunk hangjelzést, de ne rántsuk félre a kormányt, még ha így el is ütjük az állatot!

Sok esetben a balesetet elkerülni szándékozó sofőr félrerántja a kormányt, és lehalad az úttestről, vagy összeütközik egy szemből érkező járművel, melynek során sokkal súlyosabb baleset következhet be. A szakemberek emellett úgy vélik, hogy már azzal is sokat teszünk, ha a volán mögött figyelembe vesszük az állatok életritmusát, az évszakok változását és a vadveszélyt jelző táblákat.  

Ezt tegyük, ha sérült állattal találkozunk

Ha elpusztult vagy haldokló állatot látunk az úton, hívjuk a 112-es segélyhívó számot. Soha ne próbáljuk meg lehúzni az úttestről a vadat, lehet, hogy még életben van, és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat a patáival vagy az agancsával. Az állat elszállításáról a vadásztársaság kiérkező munkatársa gondoskodik. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek