„Beváltottam a kupont, amitől sokkal drágább lett a megrendelt áru”: az online vásárlások buktatói

GettyImages-1421886680

Napjainkban egyre népszerűbb, hogy otthonról, a kanapéról vagy a fotelből vásárolunk. Így nem kell betartani a nyitvatartási időt, nem kell parkolási díjat fizetni, cipekedni, sokszor még olcsóbban is megvehetünk valamit, ráadásul akár a világ bármelyik pontjáról vásárolhatunk, ha éppen megtetszik valami. Az online vásárlás előnyeit hosszasan sorolhatnánk, ám megvannak a buktatói is.

Kétségkívül igaz, hogy az internet forradalmasította a vásárlási szokásainkat. Számos előnye van, ami miatt egyre többen részesítik előnyben az online vásárlást, mint a hagyományos boltok látogatását. Miért szeretik az emberek az online vásárlást, és mi az, amit nem érdemes online megvenni? Az alábbiakban összegyűjtöttük az internetes vásárlás előnyeit és hátrányait.

Gyorsabb és olcsóbb is online vásárolni

Az online vásárlás egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon kényelmes. Nemcsak azért, mert nem kell a pénztárnál sorban állnunk, és akár percek alatt végezhetünk a vásárlással, hanem azért is, mert ha úgy tartja kedvünk, akár éjfélkor, pizsamában is bevásárolhatunk. Az online nyitva tartó üzletek lehetővé teszik számunkra, hogy a hét minden napján, 24 órában vásároljunk, ráadásul sok termék, mint például az e-könyvek, azonnal elérhetők, amint a fizetés megtörténik. További előnye az interneten vásárolt, letölthető árucikkeknek, hogy egyáltalán nem szennyezik csomagolóanyaggal a környezetet. (Ez természetesen csak a letölthető termékekre, szolgáltatásokra érvényes.)

Ha online vásárolunk, nem kell a nyitvatartási időhöz igazodnunk
Ha online vásárolunk, nem kell a nyitvatartási időhöz igazodnunkPixelsEffect / Getty Images Hungary

Online sokszor kedvezőbb áron juthatunk hozzá a termékekhez, mert azok közvetlenül a gyártótól vagy az eladótól érkeznek. Ráadásul az árakat is könnyebb összehasonlítani, így egyszerűbb jobb ajánlatot találni. A legjobb árakra mutató linkekkel együtt pedig akár fogyasztói véleményeket és termék-összehasonlításokat is találunk. Az pedig már csak hab a tortán, hogy számos online webhely kínál kedvezményes kuponokat és árengedményeket is.

Nagyobb változatosság, mégsem költünk többet

Online szinte bármilyen márkát vagy terméket megtalálhatunk, beleértve a legfrissebb nemzetközi trendeket is anélkül, hogy pénzt költenénk repülőjegyre. Vásárolhatunk akár a világ másik részéről is olyan színben és méretben, amilyenre éppen szükségünk van. Sőt, sokszor még a készlethiányos termékekre is elfogadnak rendeléseket.

Sokkal kényelmesebb otthonról beszerezni mindent
Sokkal kényelmesebb otthonról beszerezni mindentVithun Khamsong / Getty Images Hungary

Sokszor, amikor a hagyományos vásárlás mellett döntünk, hajlamosak vagyunk a tervezettnél jóval többet költeni, és végül olyan termékeket is megvásárolunk, amelyek nem éppen olyanok, amilyeneket szerettünk volna, mert a boltban nem találunk jobbat. 

Az interneten gazdagabb a készletkínálat, így elvileg pontosan azt kaphatjuk meg, amire szükségünk van.

A diszkrét vásárlás sokkal könnyebb

Az online boltok kiválóan alkalmasak arra, hogy pironkodás nélkül, a legnagyobb diszkréció mellett, mások rosszalló vagy zavarba ejtő pillantása nélkül vásárolhassunk például felnőtteknek szánt játékokat vagy szexi fehérneműket. A tapintatosság sokszor még abban is megnyilvánul, hogy a csomagolásból sem derül ki, ki a feladó.

Sokan csalás áldozatai lesznek

Az internetes vásárlással kapcsolatban a legtöbben arra panaszkodnak, hogy nem azt kapják a várva várt csomagban, amit megrendeltek. Ez néha akár vicces is lehet, de sokszor inkább bosszantó.

Különösen igaz ez akkor, ha csalás áldozata lesz valaki.

Így történt ez azzal a férfival is, aki egy akció keretében powerbankot rendelt az egyik elektronikus kereskedelemmel foglalkozó amerikai cégtől. A gyanútlan vásárló rekordgyorsasággal, két nap alatt meg is kapta a rendelését, amit ellenőrzés nélkül ki is fizetett a futárnak. Csak ezt követően vette észre, hogy jól átvágták, ugyanis a csomagban külső akkumulátor helyett egy mosószappan volt. A pórul járt vásárló később panaszt tett, és visszakapta a pénzét.

Más arról számolt be, hogy szintén egy akciós vásárlás keretében rendelt az egyik webáruházból egy olyan farmerdzsekit, amit már régóta keresett. Regisztrált vásárlóként felhívták a figyelmét arra, hogy van egy jelentős kedvezményt biztosító kuponja, amit fel is használt a vásárlás során. De a kupon nemhogy csökkentette volna, sokkal inkább megnövelte a dzseki árát.

Óriási csalódásban volt része annak a férfinak is, aki először azt hitte, megfogta az isten lábát, amikor hihetetlenül olcsón sikerült megrendelnie az interneten egy kézzel csomózott szőnyeget. A valóság azonban teljesen letaglózta, hiszen a szőnyeg akkora volt, ami az egyik tenyerében elfért. A férfi ugyanis elkövette azt a hibát, hogy vásárlás előtt nem ellenőrizte le a termék méreteit.

Hacsak nem ismerjük alaposan az adott márkát vagy terméket, amire rákattintunk, akkor az online vásárlás sokszor zsákbamacska is lehet, ami nem mindig végződik happy enddel. Különösen igaz ez a ruhaméretekre, amelyek gyakran pontatlanok. Pusztán egy fénykép alapján nem tudjuk megállapítani valaminek a textúráját, az anyagát, a szabását, a minőségét, a vastagságát vagy a tartósságát. Ugyanez igaz lehet az online élelmiszer-vásárlásra is.

A koncertekre készülőknek pedig egy jótanács: az utolsó pillanatban, harmadik személytől nem érdemes belépőjegyeket vásárolni. A legfrissebb Facebook-bejegyzések szerint az utóbbi időben igen sok visszaélés történt a koncertjegyekkel kapcsolatban is. Volt, aki két jegy árát is elutalta egy hamis profillal tevékenykedő jegyüzérnek, ám a belépőket soha nem kapta meg.

Az online vásárlás további hátrányaival is számolni kell

Az online vásárlás további hátránnyal is járhat. A csomagolás akkor is felesleges hulladéknak számít, ha esetleg újrahasznosítjuk. Akár kartonpapírba, akár többrétegű műanyagba burkolják, mindenképpen környezetkárosító, ahogyan a termék kiszállítása is, főleg, ha a bejárati ajtóhoz kérjük a csomagot. 

Az online vásárolt termékek csomagolásával fölösleges hulladékot termelünk
Az online vásárolt termékek csomagolásával fölösleges hulladékot termelünkNathan Stirk / Getty Images Hungary

De a szállítással kapcsolatban egyéb problémák is felmerülhetnek. Még a legnagyobb és legjobb szállítmányozási cégeknek és online kiskereskedőknek is megvannak a rossz napjaik, így megeshet, hogy nem kapjuk kézhez időben a megvásárolt terméket, ami a kézbesítés során megsérülhet, vagy nem a megfelelő címzetthez kerül. 

Az online vásárlásnál nagyobb a csalás kockázata, ami érintheti a hitelkártyánkat, az adatainkat, a termék vagy a webhely valódiságát.

Az internetes vásárlás hátrányai közé tartozik, hogy a böngészés miatt túl sok időt töltünk online, és ez akár a kapcsolataink rovására is mehet. Ha minden ügyintézést és vásárlást online bonyolítunk le, csak ritkán kell elhagynunk az otthonunkat, ami egy darabig nagyszerű lehet, de néha érdemes kimenni a szabadba és emberekkel beszélgetni.

Nem beszélve arról, hogy ha a helyi kisvállalkozásoknál vásárolunk, azzal a szűkebb környezetünket és az adott közösséget is támogatjuk.

Ha ránézésre rossz méretet választunk, sokkal nehezebb kicserélni az online vásárolt terméket
Ha ránézésre rossz méretet választunk, sokkal nehezebb kicserélni az online vásárolt terméketOscar Wong / Getty Images Hungary

Ha pedig valami nem az igényünknek vagy az elvárásunknak megfelelő, akkor kicserélni vagy visszaküldeni is bonyolultabb lehet. Ebben az esetben számolnunk kell a szállítási költségekkel, a csomagolással, a megfelelő űrlapok kitöltésével, melyeket elkerülhetünk, ha személyesen vásárolunk.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra