Spórolnál az áramon? Így segít takarékoskodni a legújabb technológia

GettyImages-1368139683

A konyhatechnológia és az okoseszközök házasságából elképesztő ötletek születnek. Nagy piaca van az energiatakarékos fogyasztású, praktikus gépeknek, amik nemcsak kényelmünket szolgálják, és most már helyettünk gondolkoznak, de arra is tervezik őket, hogy spóroljanak nekünk.

Már nem számít, mit ír a recept, a legújabb sütők úgy tűnik, jobban tudják, mennyi időt igényel az étel elkészülése. Sőt, ha akarjuk a beépített kamerán keresztül be is leshetünk a sütőtérbe, és mint valami laboratóriumban, figyelemmel kísérhetjük a folyamatokat.

De ennél profánabb fejlesztést is láthatunk a konyhakiállításokon. Ahhoz, hogy a sütőtérben felkapcsolódjon a lámpa, ki kell nyílnia az ajtónak. Nos, ez már a múlté. Egyes mozgásérzékelővel ellátott eszközök megspórolják nekünk a hőveszteséggel járó ajtónyitogatást, kukkoló tekintetünkre bekapcsolják a sütővilágítást és a kijelzőt.

Okoseszközök a takarékosság jegyében

Az intelligens készülékek hatékonyságban egyértelműen felülmúlják a tömegek számára elérhető, „hagyományos” konyhai eszközöket. A korszerűen tervezett intelligens hűtő-fagyasztó készülékek például képesek megérteni és folyamatosan elemezni a tárolási szinteket, és ennek megfelelően automatikusan változtatni a hűtés hőmérsékletén. Ez a funkció hosszabb ideig tartja frissen az élelmiszereket, másrészt azt is biztosítja, hogy ne használjunk a szükségesnél több energiát.

Léteznek már olyan hűtök, amiknek ajtaja érintésre átlátszóvá válik. Így az ajtónyitásokkal járó energiapazarlás is csökken
Léteznek már olyan hűtök, amiknek ajtaja érintésre átlátszóvá válik. Így az ajtónyitásokkal járó energiapazarlás is csökkenadventtr / Getty Images Hungary

Az energiaköltségek minimalizálása mellett az általános konyhai élmény is megváltozik az okoseszközök használatával.

A szolgálatunkban álló gépek mellett több időnk marad az otthon kényelmének élvezetére. 

Praktikum vezérelte technológiai fejlesztések

A praktikusság jelentheti azt, hogy kompakt egy készülék, helytakarékos, vagy akár azt, hogy különféle funkciókat elegyít. Ilyen multifunkciós sütők is léteznek már, amelyek egyszerre támogatják a tradicionális, a mikrohullámú és a gőzsütés funkciókat. Három készülék helyett rögtön csak egyet szükséges megvásárolni.

A főzőlapok körében is találhatunk erre példát, számos gyártó kínálatában megtalálható a páraelszívó funkciót is ellátó főzőlap. Vagy már olyan ötlet is megjelent, ami a mikrohullámú sütőt és az elszívót házasította, azaz a mikró aljába beépítette a páraelszívót. A helytakarékosságot maximalizáló okosmegoldás az a készülék, amivel főzni, sütni és mosogatni is tudunk. A főzőlap alatt tehát fele-fele elosztásban mosogatógépet és sütőt is találhatunk.

Az okoskonyha 5 legfontosabb előnye

1. Az intelligens eszközök hasznos értesítésekkel kommunikálnak

Tegyük fel, hogy nem záródott be a hűtőajtó, mert a palackot nem tettük be megfelelően. Egy hagyományos készülék rákapcsol az ötös fokozatra, és elkezdi a konyhát is hűteni, míg egy okoskészülék jelez. Ilyen értesítések szólhatnak szervizelési igényről vagy állapotjelentésről is, ami az eszköz élethosszát nyújtja.

2. Drágábbak, de áruk megtérül a hatékony energiafogyasztás révén

Az integrált mesterséges intelligencia költséges mulatság, de egy okoskészüléknél nem fordulhat elő, hogy harmadjára indítod újra, csak mert nem tudod ellenőrizni, hogy mi zajlik a gép belsejében. Ezen gépek működési diagnosztikája sokkal fejlettebb. 

3. Kevesebb háztartási munka, több pihenés

Az intelligens hűtőszekrényekkel, mikrohullámú sütőkkel a háztartási feladatok sokkal kevésbé munkaigényesek. Egy okoshűtő jobban tudja, hogyan áll a készletünk, így

a boltban válogatva ellenőrizni tudjuk, hogy kifogyott-e a tej vagy sem.

4. Nyaraláskor sem kell aggódni

A legjobb funkciója az okoseszközöknek a konyhában, hogy távolról is ellenőrizhetők. Így ha hosszabb nyaralást tervezünk, akkor is bármelyik pillanatban megbizonyosodhatunk arról, hogy otthon minden a legnagyobb rendben. 

Ha még nem elég okos a kávéfőzőnk: egy okosdugalj segítségével időzítve is tudjuk használni
Ha még nem elég okos a kávéfőzőnk: egy okosdugalj segítségével időzítve is tudjuk használniOnfokus / Getty Images Hungary

5. Digitális lakásfelújítás – eszközök felokosítása

A nem okos elektronikus eszközeinkhez vásárolhatunk okosdugaljat, ami „felokosíthatja” például a kávéfőzőt, hogy mire felébredünk, lefőzzön egy adagot. A wifin keresztül a hálózatba kapcsolt eszközeinket így távolról vezérelni tudjuk, legyen az lámpa vagy a villanysütő, villany főzőlap. Nemcsak a távvezérlés megoldott, de eszközeink fogyasztását is mérni tudjuk ilyen konnektorokkal, valós időben, de napi vagy havi bontásban is követhetjük az áramfogyasztást.

Az okoskészülékek már a kertben is megjelentek, ajánljuk figyelmedbe az alábbi cikkünket:

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra