Ezt a súlyos betegséget az okosórád 7 évvel az orvos előtt felfedezheti

GettyImages-1026803400

A világszerte mintegy 6,3 millió embert érintő Parkinson-kór a második leggyakoribb degeneratív idegrendszeri betegség. A kezelésben a korai felismerés, mint sok más betegség esetében is, kiemelt fontosságú. Ezért nagy jelentőségű az a friss kutatási eredmény, mely szerint az okosórák hét évvel a diagnosztizálás előtt megjósolhatják a betegség kialakulását.

Ez az idővel súlyosbodó neurológiai állapot először jellemzően 50-60 év felett jelentkezik, ezért kutatók a kialakulás legvalószínűbb okait az életkor, a genetika és a környezeti hatások együttesében látják. A férfiaknál valamivel gyakrabban diagnosztizált betegség remegéssel, a mozgások lassulásával és az izmok feszességének és rugalmatlanságának fizikai tüneteivel jár. A pszichés tünetek között szerepel a szaglásvesztés és a depresszió éppúgy, mint a memóriazavarok, de mire a tipikus tünetek észlelhetővé válnak, az agy érintett területének sejtállománya már visszafordíthatatlan veszteséget halmoz fel, így a korai felismerés döntő lenne.

Dr. Cynthia Sandor, a brit Demencia Kutatóintézet (UKDRI) és a Cardiffi Egyetem Idegtudományi és Mentálhigiénés Innovációs Intézetének (NMHII) kutatója, csapatával együtt, 2013 és 2016 között több mint 100 000 résztvevő adatait rögzítette. A későbbi vizsgálatok alapján megállapították, hogy már 7 napi, orvosi minőségű okosóra-viselés és adatgyűjtés elegendőnek bizonyult arra, hogy a mesterséges intelligencia azonosítson bizonyos figyelmeztető jeleket azoknál az alanyoknál, akiknél hét évvel később Parkinson-kórt állapítottak meg. Vagyis

a mesterséges intelligencia már 7 napnyi, okosórával mért adat alapján felismerte azokat a megegyezéseket, amiket a kontrollcsoport tagjaival szemben, egységesen azok mutattak, akiket hét évre rá Parkinson-kórral diagnosztizáltak.

A veszélyeztetettek szűrése így nemcsak hogy az eddigieknél jóval korábbi stádiumban már lehetségessé válik, de ez a módszer hatékonyabb szűrőeszköznek is bizonyul a már ismerteknél.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra