Ennyivel többet kaphatnának a nyugdíjasok, ha infláció helyett a béreket követnék a nyugdíjak

shutterstock 1050704873
Olvasási idő kb. 3 perc

A magyar nyugdíj összege jelenleg inflációkövető, de lehetne másként: a svájci típusú indexálással nagymértékben nőne évről évre az összeg.

A Bankmonitor kiszámolta, mennyi lehetne most az átlag magyar nyugdíj, ha nemcsak az inflációt, hanem a béreket is követné az összege.

A magyar nyugdíjemelési rendszer inflációkövető, a  nyugdíjakat és nyugdíjszerű ellátásokat minden év januárjában emelik. A költségvetési törvény ebben az irányadó, az adott évre tervezett fogyasztói áremelkedés, azaz az infláció mértékével emelkedik az összeg évről évre. Ennek megfelelően idén januárban például 6%-os nyugdíjemelésben részesültek a jogosultak.

Jobban járnának a nyugdíjasok, ha a járandóságuk összege a béreket is követné
Jobban járnának a nyugdíjasok, ha a járandóságuk összege a béreket is követnéMorsa Images / Getty Images Hungary

Mi lenne, ha a béreket követné a nyugdíj?

A tervezett infláció azonban sok esetben elmarad a ténylegestől, így a reálérték csökkenhet. Mint azt a lap írja, ilyen esetben a kormány köteles évközi nyugdíjkorrekciót végrehajtani, melyet novemberben egész évre visszamenőleg egy összegben kifizetnek a nyugdíjasok számára. 

Az évközi nyugdíjkorrekció mértékét az adott év januártól augusztusig terjedő időszakának inflációs tényadatai alapján, egy becslés során állapítják meg. A kormány becslést készít az egész évre ténylegesen várható inflációra, a várható különbözetet pedig novemberben kifizeti a nyugdíjasoknak – hangsúlyozzák. 

A bérkövető módszer értékállóbbá teheti a nyugdíjakat

Volt már példa a hazai gyakorlatban arra, hogy a bérek emelkedését és az inflációt együttesen figyelembe vették a nyugdíjemelés összegének meghatározásakor. 2001-től 2010-ig a köznyelvben svájci indexálásnak nevezett módszert alkalmazták, amely 50%-ban az inflációt, 50%-ban pedig a béremelkedés ütemét vette figyelembe a nyugdíjemelés mértékének megállapításakor. 2012 óta azonban kizárólag az árak emelkedését követik a nyugdíjak, miközben a bérek egyre nagyobb ütemben nőnek. 

A Bankmonitor 2013-tól kezdődően összegezte, hogy miként emelkedett volna az átlagnyugdíj, ha minden évben 50-50%-ban az adott évben magasabbik infláció és az adott évi bérnövekedés nagyságától függően emelték volna a nyugdíjakat.

Ez alapján a mostani 231 ezer forint helyett körülbelül 252 ezer forint lenne az átlagnyugdíj, azaz minden nyugdíjasnak nagyjából 9,3%-kal több lenne a juttatása. Ez nagyságrendileg akkora pluszkiadást jelentene, mintha most bevezetnék a 14. havi nyugdíjat.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek