Erre számíts, ha lecsúsztál az adóbevallás határidejéről

GettyImages-95580097
Olvasási idő kb. 3 perc

Nem kell kétségbeesni, ha elmulasztottad beadni az adóbevallásodat. Sok esetben ez nem jár súlyos következményekkel, és csak bizonyos esetekben kell büntetést fizetned a NAV-nak.

Ha megfeledkeztél az szja-bevallásod benyújtásáról, nem biztos, hogy büntetésre számíthatsz – derül ki az Adózóna írásából. Szerencsés vagy, amennyiben 2023-ban rendelkeztél magyar forrású jövedelemmel, hiszen akkor a  Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) automatikusan készített neked bevallás-tervezetet. Ezt lehetőséged volt elfogadni, ám ha ezt véletlenül nem tetted meg, május 21-én mindenképp érvényessé vált.

Ha később rádöbbentél, hogy valamiért nem szerepel minden jövedelmed a bevallásban, még mindig lehetőség van úgynevezett önellenőrzést kérned. Ha nőtt az adófizetési kötelezettséged, önellenőrzési pótlékot kell fizetned – ezt a bevallás benyújtására előírt határidő leteltétől az önellenőrzés benyújtásáig kell felszámítani, összege naponta a késedelem időpontjában hatályos jegybanki alapkamat 365-öd része. Ezt az „új” bevallás benyújtásával egyidőben kell megfizetni.

Nem adhatsz be önellenőrzést a bevallásodról a NAV-nak, ha külföldről érkezik a jövedelmed
Nem adhatsz be önellenőrzést a bevallásodról a NAV-nak, ha külföldről érkezik a jövedelmedfizkes / Getty Images Hungary

Komoly bírságot is kiszabhat a bevallás miatt a NAV

Nem nyújthatsz be azonban önellenőrzést, ha nem készült automatikusan bevallásod, vagyis ha kizárólag magánszemélytől, például lakáskiadásból származik a jövedelmed, vagy ha külföldről érkezik a béred. Ilyenkor késedelmesnek számít az adóbevallás, amiért az adóhatóság késedelmi pótlékot számít fel az esedékesség napjától a benyújtás napjáig.

Napi összege a hátralék fennállásának napján érvényes jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt mértékének 365-öd része.

Amennyiben önhibádon kívül nem tudtad benyújtani a tervezetet (mert nem álltak rendelkezésedre a szükséges papírok), lehetőséged van igazolási kérelmet előterjeszteni. Ha ezt elfogadják, mentesülhetsz a 200 ezer forintos mulasztási bírság megfizetése alól, melyet a NAV akkor számít fel, ha a felszólítás ellenére sem pótolod a hiányzó bevallást. Késedelmi pótlékot azonban ebben az esetben is kell fizetned. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek