Ennyit látunk majd a holnapi napfogyatkozásból

GettyImages-128311871

2024. április 8-án ismét teljes napfogyatkozás lesz, azonban csak az amerikai kontinens lakói élvezhetik egészében az égi jelenséget. Európa egyes vidékein részleges napfogyatkozásra készülnek.

A várakozások szerint mintegy 286 másodpercig takarja el teljes egészében a Hold a Napot, egész Amerika és Kanada is erre készül. De vajon mi, Európában mire számíthatunk?

2024. április 8-án reggel a Mexikói-öböl térségében lesz észlelhető először a teljes napfogyatkozás, mely  átlósan látható lesz az Egyesült Államokban Texastól Maine-ig, késő délutánra pedig Kanada keleti részén is.  A NASA szerint az USA lakosságának 99 százaléka számára látható lesz valamilyen formában. A világ többi vidékén részleges napfogyatkozásra készülnek.

A napfogyatkozást szabad szemmel nézni nem tanácsos, káros lehet
A napfogyatkozást szabad szemmel nézni nem tanácsos, káros lehetDaniel MacDonald / www.dmacphoto / Getty Images Hungary

Napfogyatkozásra készül Amerika

Bár Európa egy részén szintén látható lesz a különleges égi jelenség, sajnos Magyarországról nem fogjuk látni holnap, ahogy a Hold eltakarja a Napot.

A napfogyatkozás az a csillagászati jelenség, amikor a Hold újhold idején pontosan a Föld és a Nap közé kerül és azt a szemlélő számára részben vagy egészen kitakarja. Azonban nem minden  újholdkor következik be napfogyatkozás, csak akkor, ha a Föld körüli pálya leszálló vagy felszálló csomópontjában van éppen ilyenkor a Hold. A Föld forgása miatt a napfogyatkozás jelensége nem mindig látható minden földrészen, vagy minden országban, sokszor még egy adott ország területén is csak egyes pontokon észlelhető. 

Éppen ezért nem láthatjuk majd Közép-Európából a holnapi napfogyatkozást, azonban ha éppen hazánkon kívülről olvassuk e sorokat, esélyünk lehet megcsodálni. 

Norvégia egyes részein, Svalbard környékén, Izlandon, Írországban, Nagy-Britannia nyugati területein, Spanyolországban és Portugáliában, illetve az Azori- és Kanári-szigeteken részleges napfogyatkozásra készülnek. 

A legnagyobb fázist Galícia környékén látják majd a csillagászati szürkület kezdetekor. A szerencsések nem csak a napfogyatkozásban gyönyörködhetnek, hanem a 12P/Pons-Brooks üstököst is észrevehetik. 

Magyarországon utoljára 1999 nyarán a Balaton-Szeged tengelyen lehetett megfigyelni teljes napfogyatkozást, azt megelőzően pedig 1842-ben volt hazánkban hasonló jelenség: arról még maga Petőfi is beszámolt.  A legközelebbi teljes napfogyatkozásra pedig 2081-ig kell várnunk. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek