Így szedj gombát, és maradj életben: erről ismered meg a mérgező fajtákat

GettyImages-1335068885

A gombagyűjtés főszezonja az ősz, gombákat találhatunk fenyőerdőben, lombhullató erdőben, de mezőn, legelőn és a saját kertünkben is. A gombászás sok ismeretet igényel, például a járatosabb gombaszedők már ismerik a jó gombatermő helyeket. A kevésbé tapasztaltaknak viszont elsősorban azt kell megtanulniuk, hogy hogyan ne torkolljon tragédiába újonnan választott hobbijuk.

Még mielőtt rátérnénk a mérgező gombafajták jellegzetességeire, lefektetnénk ebben az írásban is a gombászás alaphozzáállását. Tekintsünk úgy a gombákra, hogy azok nem csak a mi kedvünkért nőnek. Létfontosságú szerepük van az erdei életközösség működésében, hiszen lebontják a holt faanyagot, az erdei állatok táplálékául szolgálnak, és a fák közötti kommunikációban is fontos szerepet látnak el. 

Ha még nem láttad volna az Amiről a fák suttognak című természetfilmet, amit Magyarország legnagyobb összefüggő erdőterületén vettek fel, és amiben a gombák is főszereplők a fák mellett, akkor a YouTube-on megteheted, megéri!

Kezdő gombász-alapismeretek

A kezdő gombász számára meglepetés lehet, hogy gombafajok százaival találhatja szembe magát az erdőben. Az étkezési célra gyűjtött fajok felismerésénél teljesen biztosra kell menni, kizárva ezzel egy esetleges mérgezés lehetőségét. Egy jól megírt, fényképekkel illusztrált gombászkönyv így hasznos segédeszköz lehet a fajok felismerésében, ilyen lehet például a Gombászok kézikönyve, amit mi is áttanulmányoztunk. A szakkönyvek helyes használatához egyébként a Miskolci Gombász Egyesület cikke ad remek útmutatást. 

Sokan gondolják azt, hogy a piros kalapú, fehér pöttyös légyölő galóca (jobb oldali kép) a halálosan mérgező gomba, gyakran összetévesztik a halálos gyilkos galócával (bal oldali kép)
Sokan gondolják azt, hogy a piros kalapú, fehér pöttyös légyölő galóca (jobb oldali kép) a halálosan mérgező gomba, gyakran összetévesztik a halálos gyilkos galócával (bal oldali kép)

A kézikönyv egyértelműen azt javasolja, hogy a jól felismerhető, ehető gombákat keressük elsősorban, ez egyrészt a sikerélményt is garantálja, másrészt a már alaposan megismert fajokhoz később a többit is hasonlítani tudjuk. 

Az ehető gombák ismerete mellett a halálosan mérgező gombafajok felismerése alapismeretként kötelező, csakúgy, mint a talált gombák bevizsgáltatása. 

A gombászásnak egyébként jogszabályi háttere is van, csak úgy nem gyűjtögethetünk kedvünkre növényeket az erdőből. Magyarország védett természeti területein a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges a gombaszedéshez (is). Nem védett állami erdőkben egy személy 2 kg gombát szedhet egy nap alatt külön engedély nélkül.

Hazánkban jelenleg 58 gombafaj (Magyar Mikológiai Társaság nyilvántartása alapján 2022 áprilisában) jogszabályi védelmet élvez, természetvédelmi értékük egyedenként 5-10 ezer forint is lehet. Szigorú büntetésre számíthat, aki védett gombafajt szed.

Halálosan mérgező gombák

Minden amatőr gombásznak kötelező ismerni a gyilkos galóca külsejét. A gyilkos galóca (Amanita phalloides) nem véletlenül gyilkos, minden évben okoz halálos kimenetelű mérgezést, a mérgezések kb. 30%-ában. Ellenszere nincs, a tévedést legjobb esetben maradandó májkárosodással lehet túlélni. Előfordulása főleg lomb- és fenyőerdőben, főként tölgyesekben gyakori. 

A gyilkos galóca egyébként 2006-ban elnyerte „Az év gombája” címet, még egy kis versike is készült a tiszteletére. Nem csak gyerekeknek érdemes megtanulni, a fontos ismertetőjegyeit így könnyebben fel tudjuk idézni. 

1 gyilkos galóca

Olajzöld vagy sárgás kalap.
Rojtos bocskor a föld alatt.
Fehér lemez, fehér gallér.
Megtévesztő, szép gavallér.
Ne higgyél a csábításnak,
ő barátja a halálnak!
Ne nyúlj hozzá, hagyd békében,
öreg tölgyek közelében.

A gyilkos galóca ráadásul számtalan ehető gombafajra hasonlít, így érdemes megnézni – sok hasznos gombászással kapcsolatos információ mellett – a Nébih weboldalán lévő fényképes listát, azokról a mérgező és ehető gombapárokról, melyeket könnyű összetéveszteni.

A galócák közül nemcsak a gyilkos galóca, de a citromgalóca is hasonlít az ehető gombákra
A galócák közül nemcsak a gyilkos galóca, de a citromgalóca is hasonlít az ehető gombákra

Tévhitek a mérgező gombákról

  • Téves az a felfogás, hogy forrázással, a kalapbőr lehúzásával a gombát méregteleníteni tudjuk. 
  • A „csigarágott”,„kukacos” gomba is lehet mérgező.
  • A mérgező gombák húsa sérülésre elszíneződik. Ez több gombára is igaz, de nem minden mérgezőre.
  • A gombavizsgálat nem kerül mindig pénzbe, a piacokon dolgozó szakellenőrnél a gombavizsgálat ingyenes. 

Reméljük, hogy ez a nagyon rövid és egyszerű tájékoztató cikkünk legalább azt a hatást eléri, hogy kezdőként ne vágj bele csak úgy a gombaszedésbe, előtte vagy szerezd meg a kellő ismereteket, vagy pedig társulj olyannal, aki már profibbnak számít. Legfontosabb, hogy csak azt a gombát gyűjtsd, amit biztosan tudsz azonosítani, és még azt is mindig mutasd meg szakellenőrnek!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra