Óvatosan a konyhában: akár mérgező is lehet a rántotta vagy a palacsinta

GettyImages-1285486522
Olvasási idő kb. 3 perc

Azonnal a kukába kell dobni azokat a tapadásmentes serpenyőket, amelyek akár csak egy kicsit is megsérültek. A törött vagy karcos teflonbevonatból ugyanis több ezer vagy millió műanyagrészecske szabadulhat fel, melyek szennyezik az ételt, ezáltal elhízáshoz vezethetnek vagy rákot is okozhatnak.

A tapadásmentes edényeket már korábban is összefüggésbe hozták a mérgező „örök vegyi anyagokként” is ismert vegyületekkel, de egy új tanulmány kimutatta, hogy a serpenyő egyetlen repedésből kiszivárgó rengeteg részecske káros vegyi anyagokkal szennyezi az élelmiszereket.

A mérgező vegyületek örökre beépülnek a szervezetbe 

A legtöbb tapadásmentes edény nyomokban per- és polifluor-alkil anyagokat, röviden PFAS-t tartalmaz, ami több mint 4700 vegyi anyagot fed le. Ezek idővel felgyülemlenek az emberi szervezetben és a környezetben.

A sérült teflonbevonat megmérgezi az ételt
A sérült teflonbevonat megmérgezi az ételtLazy_Bear / Getty Images Hungary

Nem véletlenül emlegetik ezeket a vegyületeket „örök vegyi anyagokként”, hiszen rendkívül makacs módon megmaradnak a környezetben és az emberi testben.

Olyan egészségi problémákhoz vezethetnek, mint a tüdőkárosodás, pajzsmirigy-megbetegedés, túlsúly, termékenységi problémák és rák.

Bizonyos PFAS-oknak való kitettség összefüggésbe hozható az egészségügyi állapotok nagyobb kockázatával, beleértve a májbetegséget, a krónikus vesebetegséget, a magas vérnyomást és néhány rákbetegséget.

Mivel ezeknek a részecskéknek egy része elkerülhetetlenül az élelmiszerekbe kerül, fontos, hogy biztonságos edényeket használjunk a konyhában. A kerámiabevonatú edények egyre népszerűbbek, melyek PFAS-mentes alternatívái a teflonnak.

Sütés közben szennyezzük az ételt

Az élelmiszer-szennyezéssel kapcsolatos vizsgálatot végző ausztrál kutatócsoport egy algoritmust is kidolgozott annak érdekében, hogy megszámlálhassák a tapadásmentes edényekből kikerülő mérgező részecskéket. A szakemberek becslése szerint több ezer vagy akár milliónyi teflon-mikroműanyag és -nanoműanyag is felszabadulhat egy serpenyő törött bevonatából mindaddig, amíg az étel elkészül.

A kutatók szerint számításuk még inkább okot ad arra, hogy óvatosak legyünk a konyhában. Nemcsak az edények épsége, hanem a saját egészségünk megóvása érdekében is nagyon fontos, hogy betartsuk a teflonbevonattal ellátott serpenyők használati utasításában leírtakat.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek