Tényleg rákot okoz a teflon? Meddig használható egyáltalán egy edény?

Az idő vasfoga sajnos az edényeket sem kíméli, így egyszer eljön az a pont, amikor már nincs értelme tovább tartogatni őket.

Nem tudsz búcsút venni ütött-kopott lábosaidtól és szebb napokat is látott serpenyőidtől? Pedig lehet, hogy jobb lenne, ha végre erőt vennél magadon. A CNET szerint előfordulhat, hogy elnyűtt edényeiddel csak az energiát pazarlod, vagy ami még rosszabb, nem kívánatos anyagokat juttatsz a szervezetedbe.

Csupa sületlenség!

Mi baj lehet egy kis kopásból vagy néhány horpadásból, ugye? Nos, ha a horpadás a serpenyőd alján van, már eleve nem sülhet ki belőle semmi jó, függetlenül attól, hogy az edény rozsdamentes vagy tapadásmentes anyagból készült-e. És ezt akár szó szerint is értheted.

Hogy ennek mi az oka, azt józan paraszti ésszel is be lehet látni: a hőforrás nem egyenletesen érintkezik a serpenyővel, így az étel sem tud egyenletesen megsülni benne. Ez ráadásul komoly energiapazarlással járhat. Ha például egy deformált aljú edényben szeretnél vizet forralni, akár 50 százalékkal is több energiába kerülhet.

Ha horpadt az alja, nem sül át benne egyenletesen az étel
Ha horpadt az alja, nem sül át benne egyenletesen az ételShutterstock

Most akkor rákkeltő vagy sem?

A serpenyő sérült bevonata nemcsak esztétikai szempontból problémás, hanem azért is, mert így könnyen letapadhat, amit főzöl. De vajon mennyire kell tartani attól a forgatókönyvtől, hogy az étellel együtt lenyeled a darabkáit?

A Scientific American szerint a politetrafluoretilén, vagyis a teflon ebből a szempontból nem veszélyes, mert ami esetleg leválik a serpenyőről, az egyszerűen csak átmegy az emberi szervezeten. A cikk hozzáteszi, a legtöbb gyártó szerencsére már megszüntette a perfluoroktánsav (PFOA) alkalmazását, aminek rákkeltő hatást tulajdonítanak.

Oké, ez mind szép és jó, de ki akarna bevonatmaradványokat a rántottájába? Bizonyára te sem, ezért ha látványosan elhasználódik a serpenyőd, érdemes lehet beszerezni egy újat. Nagyjából ugyanez vonatkozik a zománcozott edényekre is.

Melyiket szeressem?

Ha már rászántad magad ócska edényeid nyugdíjazására, igyekezz minőségi és időtálló darabokat választani helyettük – még ha ez valamivel nagyobb anyagi ráfordítást is kíván. Amennyiben a tapadásmentes bevonat mégis elriasztana, létezik néhány egyéb alternatíva is. Ilyen például a szinte elpusztíthatatlan öntöttvas serpenyő, vagy mondjuk a réz, ami gyorsabban forrósodik fel, mint a rozsdamentes acél, így hamarabb készül el benne az étel.

Oszd meg másokkal is!
Mustra