Ezt tedd, ha szirénát hallasz magad mögött

GettyImages-1291135403
Olvasási idő kb. 5 perc

A nagyvárosban közlekedőknek különösen oda kell figyelniük, mivel nagy forgalomban, sűrűn beépített területen könnyebb hibázni.

Amikor sziréna hangját halljuk, általában felkapjuk a fejünket, akár gyalogosként, akár autósként vagy más járművel veszünk részt a közlekedésben. Ez jól is van így, mivel a KRESZ előírja, hogy haladéktalanul szabad utat kell biztosítanunk a megkülönböztető jelzést használó járműveknek. De vajon tudjuk, ezt hogyan tegyük – és tényleg észrevesszük, ha mozdulnunk kell?

Így kezeld a mentőt, ha közeledbe ér

Fővárosiként, sőt belvárosiként gyermekkorom óta mindennapjaim részét képezi, hogy szirénát halljak. Mégis, a mai napig eszembe jut minden mentő láttán, hogy vajon kit és milyen állapotban szállíthatnak épp kórházba? 

Nemcsak kötelező, de teljesen logikus is, hogy ha mentő – vagy éppen másféle, de ugyanolyan fontos segítséget közvetítő tűzoltó vagy rendőr – közeledik, igyekszem minden tőlem telhetőt megtenni, hogy biztosítsam számára a szabad elhaladást.

Egy tűzoltóautó súlya révén lomha, a forgalomban oda kell figyelni rá
Egy tűzoltóautó súlya révén lomha, a forgalomban oda kell figyelni rámajorosl / Getty Images Hungary

De mit is jelent ez pontosan autósként? Íme, egy kis mankó a katasztrófavédelem tanácsai közül:

  • a villogó kék fényjelzést és szirénát használó járműveknek minden helyzetben és minden járművel elsőbbséget kell adni, ez félrehúzódással vagy megállással történhet,
  • megkülönböztető jelzéssel haladó járművet megközelíteni, avagy mellette elhaladni csak fokozott óvatossággal szabad,
  • megkülönböztető jelzéssel közlekedő járművet előzni tilos, kötelező megtartani a biztonságos követési távolságot,
  • kis forgalom esetén a külső sávba kell húzódni, nagy forgalom esetén a belső sáv bal szélére és a külső sáv jobb szélére, középen utat biztosítva,
  • sose fékezz hirtelen, ezzel fékezésre kényszeríted a szirénázó járművet: miután körbenéztél, fokozatos fékezéssel és indexelve húzódj le. A tűzoltójárművek lassabban fékeznek és gyorsulnak, ezért se állj meg hirtelen,
  • a leállósávban közlekedhetnek a megkülönböztető jelzést használó járművek, biztosíts nekik szabad utat minden esetben itt.

Nem is biztos, hogy meghallod

Most már tudod, hogy mit tegyél, amikor észleled a járművet – de vajon mitől függ, hogy észleled-e? Deli Kálmán balesetelemző igazságügyi szakértő szerint nem biztos, hogy hallás útján fogjuk észrevenni, ha mentő vagy más megkülönböztető jelzést használó jármű közeledik hozzánk.

„A mai, modern járművek zajszigeteltek, belső zajforrásaik is vannak, mint például a rádió. Az ember nem is hallás útján tájékozódik elsősorban”

– fogalmaz a szakértő.

Valószínűbb, hogy hamarabb látod, mint hallanád: ha szemből érkezik, az Deli Kálmán szerint egyszerű helyzet, mivel látjuk érkeztét, észleljük a közlekedés többi résztvevőjének magatartását, és ahhoz idomulunk. Ha mögöttünk tűnik fel, akkor is tudunk úgy cselekedni, ahogyan a mögöttünk autózók, és egyszerű félrehúzódni, ha elég széles ehhez az útszakasz.

„Amennyiben kerékpárút van az út szélén, akkor a kerékpáros közlekedőkre is vigyázni kell” – figyelmeztet egy fontos körülményre a szakértő.

Nagy forgalomban, nagyvárosban nehezebb a helyzet

Deli Kálmán arra is felhívta a figyelmet, hogy a sűrűn beépített nagyvárosi környezetben ugyanakkor nehéz helyzetben lehetünk, ha a megkülönböztető jelzést használó jármű haladási iránya merőleges a miénkre.

Egy mentő előtt nem mindig ilyen szabad az út
Egy mentő előtt nem mindig ilyen szabad az útValentyna Gupalo / Getty Images Hungary

„A házak az átláthatóságot nem teszik lehetővé, elnyelik a hangot, és ez probléma, főként, ha a civil közlekedőnek zöldet mutat a jelzés, a megkülönböztető jelzéssel haladó jármű pedig piroson halad át” – szemléltet egy esetleges rizikóhelyzetet Deli Kálmán, kiemelve azt is, ilyenkor

a megkülönböztető jelzéssel közlekedőnek is feladata meggyőződni a kereszteződésbe történő behaladás előtt, hogy tiszta-e előtte az út.

Ez lakott területen kívül kisebb probléma.

Hogy mit tehetsz közlekedőként annak érdekében, hogy nagyvárosban is biztonságban utat tudj engedni mentőnek, tűzoltónak, rendőrnek? Figyeld a forgalmat, emellett az autó belső zajszintjét mindenképp érdemes csökkenteni a zene mellőzésével, főként, ha klímát is használsz. Ha biciklivel vagy motorkerékpárral közlekedsz, szintén akadályozhat az észlelésben a fülhallgatóval történő zenehallgatás: ezt kerüld. Végezetül pedig nem árt, ha ismered a környezetet, ahol közlekedsz. Egy mentőállomás vagy kórház közelében jóval gyakrabban hangzik fel sziréna hangja, mint máshol: itt érdemes körültekintően közlekedni.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek