Sok nyugdíjas bánja, hogy ezt nem lépte meg korábban: komoly nehézségeket okoz

GettyImages-864319392
Olvasási idő kb. 3 perc

Örülnek döntésüknek azok a nyugdíjasok, akik már aktív éveikben elkezdtek takarékoskodni – derül ki egy friss kutatásból. Ma a magyarok többsége is tisztában van azzal, milyen komoly anyagi nehézségek elé néz idős korában.

Hatalmas a feszültség amiatt, hogy egyre nagyobb a különbség a keresetek és a nyugdíjak között. Az Economx és a Pulzus kutatásában résztvők 70 százaléka már most tudja, hogy milyen nagy nehézségek várnak rá nyugdíjas éveiben, emiatt egyre többen kezdenek el megtakarítani. Jól mutatja ezt az 5681 főt érintő felmérés is, amely szerint a válaszadók 65 százaléka tudatosan készül a nyugdíjas évekre, és már van megtakarítása.

Minden ötödik válaszadó azonban még nem tett félre a nyugdíjba vonulás utáni évekre.

Egyre többen gondolnak a megtakarításra

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idei év eleji adatai alapján hazánkban kétmillió nyugdíjas él. A megélhetési költségek növekedése miatt egyre nagyobb a szakadék a megszerzett jövedelmek és nyugdíjak között.

Jelenleg 230 ezer forint az átlagnyugdíj összege, ehhez képest a nettó átlagkereset 417 ezer forint.

Egyre többen indítanak nyugdíj célú megtakarítást
Egyre többen indítanak nyugdíj célú megtakarítástLacheev / Getty Images Hungary

Nemcsak a bérek, hanem a nemek között is szakadék van, ha közelebbről megnézzük a nyugdíjak eloszlását. Ma az érintettek 76 százaléka nyugdíjkorhatárt betöltött nyugdíjas, 6,1 százalék pedig kedvezményes nyugdíjazott, vagyis életkori feltétel nélkül, 40 év munkaviszony (ebből 32 év keresőtevékenység) után mehettek nyugállományba.

Szakadék a nyugdíjaknál nemek és régiók között is

Mivel a férfiak általában (például a nők gyerekgondozása miatt) hosszabb szolgálati idővel, és magasabb keresettel rendelkeznek, a nyugdíjuk jóval meghaladta a nők járandósságát, a különbség 36 ezer forint.

Ahogy az a keresetek esetében is megfigyelhető, a nyugdíjaknál is óriási régiós különbségek vannak. Budapesten a legmagasabb, itt 275 667 forint az átlag nyugdíj, ehhez képest Bács-Kiskun vármegyében 70 ezer forinttal kevesebbet kaptak. A kutatások szerint azok az érintettek, akik a kötelező nyugdíj mellett aktív éveikben is megtakarítottak, nem bánták meg döntésüket, 93 százalékuk szerint kifejezetten jó döntést hoztak.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek