A metabolikus diszfunkcióval összefüggő steatotikus májbetegséget (MASLD), ami nem alkoholos zsírmájként is ismert, a májban felhalmozódott túlzott zsírmennyiség okozza.
Ez okozza a zsírmáj kialakulását
A zsírmáj kialakulásának pontos okai nem ismertek, bár a kutatások azt sugallják, hogy bizonyos betegségek, a genetika és az étrend is növelheti az állapot kialakulását. Mindenképpen nagyobb kockázatnak vannak kitéve azok, akik túlsúllyal, inzulinrezisztenciával, 2-es típusú cukorbetegséggel, magas koleszterinszinttel vagy metabolikus szindrómával küzdenek.
A kutatók azt feltételezik, hogy a magas fruktóztartalmú étrend növelheti a zsírmáj kockázatát.
A betegség elkerülhető a telített zsírok, a transzzsírok, a magas cukortartalmú ételek és italok, valamint a fehér kenyér, a fehér rizs és a burgonya fogyasztásának korlátozásával. Ezek helyett érdemes az étrendbe több gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát beiktatni.
Nem csak a fájdalmat csillapítja a gyógyszer
A kutatók nemrég azt találták, hogy egy általános fájdalomcsillapító, az aszpirin alkalmazható a májzsír kialakulásának csökkentésére. A kutatás során a májzsír csökkentésére szolgáló aszpirin biztonságosnak és jól tolerálhatónak bizonyult, a leggyakoribb mellékhatás a felső légúti fertőzés és az ízületi fájdalom volt.
Az epepanaszokra utaló tünetek kezelése nem hanyagolható el. A kellemetlen tünetek elkerülhetők és megelőzhetőek akár diétával is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés
Az eredmények megerősítéséhez az orvosok szerint azon további kutatásokra van szükség.