Borzasztóan megdrágulhat a magyarok egyik kedvenc ünnepi csemegéje

karácsonyi asztal
Olvasási idő kb. 3 perc

Az idei, gyenge minőségű diótermés miatt igencsak magas lesz a csonthéjas kilónkénti ára. Ez a kedvelt ünnepi csemegékre is hatással lehet, az édesszájú magyaroknak nagyon rossz hír lehet ez.

A tavalyihoz hasonlóan idén is 4 ezer forint körüli kilónkénti árral számolhatunk a karácsonyi, ünnepi fogások egyik kedvelt csemegéjét illetően. Idén az is kiderült, hogy az őshonos magyar diófajták rosszabbul tűrik a meleget. 

Gara Miklós, a Boglár-Kertész Kft. ügyvezetője több évtizedre visszatekintve sem emlékszik ilyen rossz termésre, mint amilyet idén takarítottak be. Az viszont világossá vált, hogy bizonyos fajták – például a Lara – jobban bírták a hőséget, míg a magyar fajtáknak kimondottan bebarnult a héja - számolt be róla a Növényvédőszer.hu.

Kedvenc ünnepi csemegénk alapanyaga, a dió idén sem lesz olcsó
Kedvenc ünnepi csemegénk alapanyaga, a dió idén sem lesz olcsóKingJC / Getty Images Hungary

Drága a dió, drágább lesz az ünnep is

A termelők azért is döbbentek meg a rossz terméshozamot látva, mert idén nem érte fagy a diót. A két hónapos hőség és a talajból elszivárgó víz azonban stresszhatást okozott.

A szakértők szerint az első fél év csapadéka a mennyiséget és annak eloszlását tekintve is teljesen ideális volt a dióra nézve, de az, ami utána jött, minden felborított. A csapadék hiánya miatt a bél kiteltsége nem volt a megszokott a hazai fajtáknál. A diófák nem tudtak felkészülni ezekre a szélsőségekre. Védekezésképp a termés mennyisége kisebb, a termő rügyek száma kevesebb lett, az aszály miatt pedig a világos színű dióbél is sötétebbé vált

Európa más tájain is kisebbek a diók a megszokottnál a csapadék szélsőséges eloszlása miatt, ezért  az árak biztosan emelkednek, mivel nincs túltermelés sehol.

A magyarok kedvenc ünnepi csemegéjére is hat a dió ára

A tradicionális bejglireceptek általában nagyobb mennyiségű tölteléket javasolnak egy-egy rúd bejglibe, mint amennyi lisztet fel kell használnunk hozzá, azaz egy fél kilónyi lisztből elkészített ünnepi finomsághoz minimum 60, de inkább 70 dekányi dió vagy mák szükséges. Az átlagos árakkal számolva egy 3 tojásos, tejfölös alapú bejgli készítése még akkor is, ha a manapság jóval drágább vaj helyett margarint használunk is,  megközelítheti a jelenlegi alapanyagárak mellett az 5000 forintos lélektani határt. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek