Budapesttől nem messze talált olajat a MOL: megkezdődtek a fúrások

GettyImages-1482754552
Olvasási idő kb. 2 perc

A Budapesti Értéktőzsde oldalán tette közzé a hírt a MOL: Vecsés térségében találtak olajat. A próbafúrásokat már megkezdték.

A Vecsésen, még 2022-ben felfedezett kőolajmezőn indított a MOL további kutatófúrásokat még év elején. A mintegy másfél hónapig tartó feltérképező munka során 2000 méteres mélységet értek el. A Vecsés-1 elnevezésű kút próbatermeltetése 2024. május 19-én kezdődött meg. 

A Vecsés-1 nevű kút próbatermeltetése során napi 1300 hordó olajat sikerült felszínre hozniuk. A kitermelt mennyiség 1,5 százalékkal növeli a Mol-csoport teljes szénhidrogén-kitermelését.

Vecsésen már megkezdődött a magyar olajmező kitermelése
Vecsésen már megkezdődött a magyar olajmező kitermeléseMOL

Magyar földben talált olajat a MOL

Az olajat közvetlenül a Mol százhalombattai finomítójába szállítják feldolgozásra. A Mol várakozása alapján a Vecsés–1 termelése a közeljövőben növekedni fog. Az eddigi két sikeres fúrást követően a Mol hamarosan megkezdi egy harmadik kút fúrását is a vecsési olajmezőn.

Az új kőolajmező másfél évvel ezelőtti felfedezése bizonyította, hogy nagy lehetőségek rejlenek még a hazai szénhidrogén-kutatásban. A mostani találat pedig további 1300 hordóval növeli a vecsési olajmező napi termelését, így a két vecsési kút együtt már a Mol magyarországi kőolajtermelésének több mint negyedét adja. A vecsési mező nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az érett mezőink természetes termeléscsökkenését ellensúlyozni tudjuk

– mondta Schubert Archibald, a Mol Magyarország Kutatás-Termelés ügyvezető igazgatója.

Olajtermelésünk negyedét adhatja

„A Mol első számú feladata, hogy energiát termeljen és mozgásban tartsa Magyarországot. Miközben új, innovatív technológiákkal, köztük egy lítiumkutatási projekttel támogatjuk a zöldenergia-átmenet sikerét, hagyományos üzleti tevékenységeinkkel tovább erősítjük az ellátásbiztonságot. Nem állunk le, néhány hete jelentettük be a turai kőolajtermelés beindítását, most pedig a második vecsési kúton is megindult a próbatermelés. Minden Magyarországon kitermelt hordó kőolaj hozzájárul az importfüggőség csökkentéséhez, így továbbra is szándékunk, hogy maximálisan kiaknázzuk a hazai szénhidrogén-kutatásban rejlő lehetőségeket” – közölte Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a közlemény szerint. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek