Friss hírek érkeztek a magyarországi madárinfluenza-helyzetről: így állunk most

Lontai Ildikó
madarinfluenza-magyarorszag--2157600557
Olvasási idő kb. 3 perc

Mérséklődött a madárinfluenza-járvány Magyarországon, azonban továbbra is minimalizálni kell a kockázatot a baromfitelepeken.

A madárinfluenza járványügyi helyzet kedvező alakulásának köszönhetően dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos visszavonta a baromfik zártan tartására vonatkozó előírást. Azonban Magyarországon továbbra is érvényben marad a zártan etetés és itatás kötelezettsége, valamint a járványvédelmi minimum feltételek betartása – tájékoztat a Nébih.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma április vége óta nem mutatott ki újabb madárinfluenza-fertőzést baromfikban. A járványhelyzet pozitív alakulása miatt az országos főállatorvos június 20-án megjelent határozatában eltörölte a baromfik kötelező zártan tartásának országos előírását.

Fontos, hogy az állattartóknak változatlanul be kell tartaniuk a járványvédelmi minimum feltételeket, így minimalizálva annak kockázatát, hogy a madárinfluenza betegség újból megjelenjen hazánkban. Emellett a zártan etetést és itatást előíró rendelkezések sem változnak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, áprilisban Békés- és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is felütötte fejét a madárinfluenza, több állattartó telepen kimutatták a vírus jelenlétét.

Magyarországon is több baromfitelepen kimutatták a madárinfluenzát
Magyarországon is több baromfitelepen kimutatták a madárinfluenzátSlavkoSereda / Getty Images Hungary

Magyarországon több vármegyében is felütötte a fejét a madárinfluenza

Tavasszal a Békés vármegyei Tótkomlóson egy több mint 44 ezer példányt számláló pecsenyekacsa-telepen,  Pusztaföldváron egy mintegy 1500 állatot tartó tenyészlúdtelepen, továbbá Jász-Nagykun-Szolnok vármegye Öcsöd nevű településén egy 20 ezres állománnyal rendelkező hízópulykatelepen merült fel a megbetegedés gyanúja.

Az elhullott állatokból vett minták H5N1 jelenlétét igazolták, ezért az érintett állományokat fel kellett számolni.

A Nébih szigorú előírásainak betartásával azonban mostanra sikerült visszaszorítani madárinfluenza-járványt hazánkban. Közben azonban az Európai Unió 40 millió madárinfluenza elleni védőoltás beszerzéséről döntött, amit 15 európai országban osztanak majd szét.

Eközben Mexikóban a madárinfluenza új típusa is felütötte a fejét, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a baromfikban már terjed a H5N2 névre keresztelt törzs, egyelőre azonban ez csak a latin-amerikai államban okoz komolyabb problémát.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek