Ne fizess, ha ezzel csöngetnek be hozzád a lakásba: sok pénzed bánhatja

GettyImages-166759284
Olvasási idő kb. 3 perc

Egy pécsi asszony jelentős összeget bukott azon, hogy bedőlt a csalók legújabb trükkjének. Az elkövető az elektromos hálózat felújításának szükségességére hivatkozva csalta ki pénzét.

„A nőhöz június 17-én dél körül kopogott be egy férfi, majd előadta, hogy a lakásszövetkezettől jött, és szeretné megbeszélni az elektromos hálózat felújításával kapcsolatos teendőket” – számolt be az eset körülményeiről a police.hu. Mint írták, a nő ezután beengedte, és hellyel kínálta a férfit, aki közölte vele:

A vezetékcsere 680 ezer lesz, de nem kell egyben kifizetni, lehet három részletben is.

200 ezres pénzösszeget bukott el a gyanútlan lakástulajdonos

A híradás szerint az asszony nem fogott gyanút, és 200 ezer forintos pénzösszeget adott át a csalónak. Még egy papírt is alá kellett írnia, amiről elmondása szerint úgy gondolta, hivatalos irat lehet, mert pecsétek is voltak rajta.

A pénzéhes csalók gyakran lakásukban keresik fel áldozataikat
A pénzéhes csalók gyakran lakásukban keresik fel áldozataikatAndrzej Rostek / Getty Images Hungary

A nő gyanakvását végül az keltette fel, hogy a férfi nem írt alá semmit, és az iratokból nem vitt magával egyetlen példányt sem. Ezt követően átment a szomszédokhoz, hogy megkérdezze, náluk is járt-e a férfi, de ők nem tudtak semmilyen felújításról.

A csaló pechjére a lépcsőházban korábban biztonsági kamerát szereltek fel, így a helyszínen készült felvételek alapján a férfi azonosítása nem volt nehéz feladat a rendőrök számára. Az 52 éves miskolci elkövetőt aznap kora délután elfogták, majd előállították, és kihallgatták. Ellene csalás gyanújával nyomoz a Pécsi Rendőrkapitányság.

A csalók körében elterjedt módszer, hogy lakásukban keresik fel jellemzően idős áldozataikat. Így történt ez nemrégiben két férfi esetében is, akik vízóra-leolvasónak adták ki magukat. A rendőrség a történtek kapcsán az alábbiakra figyelmeztetett:

  • Idegent soha ne engedj be a lakásodba, vagy ha elkerülhetetlen, legalább ne hagyd egyedül.
  • Ha valaki egy szolgáltató alkalmazottjának adja ki magát, kérd el fényképes igazolványát, amely bizonyíthatja tisztességes szándékait.
  • Ha bizonytalan vagy, hívd fel az érintett szolgáltatót, hogy valóban a munkatársuk keresett-e fel.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek