Alaposan átírják nyárra a KRESZ-t: ez a legfontosabb változás

GettyImages-1221602278
Olvasási idő kb. 4 perc

Ma már szinte lehetetlen úgy közlekedni, hogy ne látnánk a közelünkben néhány elektromos rollerest. Mivel ezek az eszközök gyors terjedésükkel átalakítják a városi és a vidéki közlekedést, nyárra már a KRESZ-szabályokon is változtatnak miattuk.

Napjainkban már több mint 100 ezer roller segíti a közlekedést a Jövő Mobilitása Szövetség szerint. Mivel ilyen gyors ütemben terjednek, az Építési és Közlekedési Minisztérium módosítja a KRESZ-t, és kidolgozza az elektromos rollerek használatára vonatkozó előírásokat, írja a hellovidek.hu.

Megváltozik a KRESZ szabályozása

A KRESZ módosításával az a céljuk, hogy elősegítsék a biztonságos és fenntartható közlekedést az elektromos rollerekkel. Ez a változtatás minden közlekedő számára lényeges, hiszen ezek az eszközök már a mindennapos közlekedés részévé váltak az egész országban.

Átírják a KRESZ-t, szabályozzák az e-rollerek használatát
Átírják a KRESZ-t, szabályozzák az e-rollerek használatátPetko Ninov / Getty Images Hungary

Tíz évvel ezelőtt jelentek meg az első ilyen elektromos mikromobilitási eszközök, a közösségi rollerek gyors elterjedésével pedig még inkább beépültek a köztudatba. Körülbelül öt éve egyre több saját tulajdonú elektromos rollert is használnak.

A becslések szerint körülbelül 100 ezerre nőtt az utakon futó elektromos rollerek száma, ebből közel 30 ezer a megosztott, vagyis az e-roller.

Ez a tendencia azt mutatja, hogy az elektromos rollerek hosszú távon is meghatározó szerepet tölthetnek be a közlekedésben.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium közölte, régi adóssága a jogalkotásnak az elektromos rollerek használati feltételeit érintő szabályozás kialakítása, amelyet az Építési és Közlekedési Minisztérium a hatályos KRESZ módosításával a közeljövőben megvalósít.

Ennek keretében sor kerül

  • az elektromos rollerek kategorizálására.
  • a kategóriákra vonatkozó szabályok meghatározására,
  • a közlekedésben való részvételük személyi, biztonsági feltételeinek meghatározására,
  • valamint közlekedésük korlátozásának lehetőségeire.

Az egyszerű motoros közlekedési eszközöket (elektromos rollerek, elektromos kerékpárok, segway, monowheel, hooverboard stb.) érintő – még az új KRESZ megjelenése előtt a jelenlegi szabályozást pontosító – KRESZ módosítás az elektromos rollerek szabályozása mellett több ponton, így a gyalogos, a személyautóval, autóbusszal, tehergépjárművel történő, valamint a villamos közlekedésre vonatkozóan is módosítja a jelenleg hatályban lévő közlekedési szabályokat. Ez az eljárás várhatóan a nyáron lezárul, ezt követően lehetséges a Kormányrendelet megjelenése.

Kötelező biztosítást kell kötni rájuk júliustól

Az a kötelezettség, amely az e-rollerek egy részére kötelező gépjármű felelősségbiztosítás kötését írja elő, nem a KRESZ módosítása keretében, hanem egy kötelező EU irányelv harmonizálása során valósul meg. A kötelező irányelv átültetése nem a közlekedési tárca hatáskörébe tartozik.

Már idén júliustól kötelező lesz egyes rollerekre a biztosítás
Már idén júliustól kötelező lesz egyes rollerekre a biztosításFreezeFrames / Getty Images Hungary

A Magyar Biztosítók Szövetsége a közelmúltban bejelentette, hogy 2024 júliusától kötelező lesz biztosítást kötni azokra az elektromos járművekre, köztük az e-rollerekre is, amelyeknek a tervezési végsebessége meghaladja a 25 km/h-t, vagy több mint 25 kg a súlyuk és a tervezési végsebességük nagyobb, mint 14 km/h.

Az előzetes információk szerint, ha a becslések helytállónak bizonyulnak, akkor az éves költség csupán néhány ezer forint lesz.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek