Friss hír érkezett a KRESZ-változásról: a jogosítványokba is belenyúlnak

eros-fenyben-vezetes
Olvasási idő kb. 3 perc

A közelgő KRESZ-változtatás a jogosítványokra is kihat a tervek szerint: a B kategóriát tervezik kettéosztani.

Bevezetnék a B+ kategóriát, mellyel a nagyobb teljesítményű személygépkocsikat lehetne vezetni a jövőben. Ennek megszerzéséhez nemcsak a vezetési képességeket, de a reménybeli sofőrök pszichológiai alkalmasságát is vizsgálnák.  

2009 óta nem változtak a közlekedési rendszabályok, azonban ez már nem lesz így sokáig. A TEOL cikke szerint Ágh Péter államtitkár elismerte, folyamatban van a KRESZ felülvizsgálata, és ennek részét képzi az is, hogy a nagy teljesítményű gépjárművek helyzetét rendezzék. Erre a célra hozhatják létre a B+ kategóriát. 

A KRESZ-szel együtt a jogosítványok is változhatnak
A KRESZ-szel együtt a jogosítványok is változhatnakSladic / Getty Images Hungary

Az új KRESZ-ről keveset tudunk még

Az államtitkár az elmúlt időszak tragikus eseményeit, a gyorsasági versenyeket és a gyorshajtás miatti baleseteket, valamint a nagy teljesítményű autók fokozott elterjedését nevezte meg a beavatkozást indokló okként.

A KRESZ-módosítása a hatósági nyilvántartásban 300 kilowattot meghaladó teljesítménnyel bejegyzett autók vezetésére jogosító vezetői engedélyeknek hozna létre új kategóriát, melyet B+-nak neveznének.

Alkalmasság és tapasztalat is kell az új jogosítványhoz

Ehhez a jogosítványhoz azonban nem juthatna hozzá akárki, csak olyan személynek adható majd ki a tervek szerint, aki legalább öt éve rendelkezik vezetői engedéllyel, a jogszabályban meghatározott pszichológiai alkalmassági követelményeknek megfelel, a tanfolyamot elvégezte és vezetői jártasságáról és magatartásáról vizsgát tett.

A KRESZ módosító javaslata szerint azonban  nem adható jogosítvány  annak, akit a következő okok valamelyike miatt jogerősen szabadségvesztésre ítéltek:

  • közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés és ezek tartozékának megrongálása vagy megsemmisítése
  • akadály létesítése
  • közlekedési jelzés eltávolítása vagy megváltoztatása
  • megtévesztő jelzés
  • közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazása
  • mások életének vagy testi épségének veszélyeztetése.

Mindemellett szünetel majd azok vezetői engedélye, akikkel szemben az említett közlekedési bűncselekmények gyanúja miatt büntetőeljárás van folyamatban.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek