5 dolog, amit mindennap érdemes megtisztítani a konyhában

GettyImages-887388516
Olvasási idő kb. 4 perc

A ház összes helyisége közül a konyha a legfontosabb, ahol rendszeresen takarítani kell. Időt és energiát szánni rá mindennap duplán megtérülő befektetés, ugyanis a konyha nemcsak a laktató ínyencségek otthona, hanem a kórokozók melegágya is, ha elhanyagoljuk.

A baktériumok és más kórokozók a lakásban bárhol megtalálhatók, beleértve a konyhát is, ahol az élelmiszereket tároljuk, elkészítjük és elfogyasztjuk. A szemmel láthatatlan bacilusok nemcsak a padlón és a kezünkön telepszenek meg, hanem ott vannak a konyhai eszközökön és a készülékeken, valamint a pulton is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy kivétel nélkül mindennap megtegyük az alábbi a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy megvédjük magunkat és a családunkat az ételmérgezéstől. 

A konyharuha legyen mindig makulátlan tiszta

Egy kutatás szerint ahogyan a fürdőszobában a kéz megtörlésére szolgáló törülköző, úgy a konyhában mindig a konyharuhák a legszennyezettebbek még akkor is, ha nem tűnnek túlságosan piszkosnak. Minél nagyobb a család, és minél többet van használatban egy konyharuha, annál gyakrabban kell cserélni. Ez azt jelenti, hogy legalább kétnaponta újat kell elővenni, de egy hétvégén, amikor biztos, hogy otthon van az egész család, és még akár vendégek is érkeznek, ajánlott naponta cserélni.

A konyharuhát sok mindenre használjuk, ezért könnyen és gyorsan összekoszolódik
A konyharuhát sok mindenre használjuk, ezért könnyen és gyorsan összekoszolódikfotostorm / Getty Images Hungary

Egy konyharuhán nemcsak kórokozók, hanem olyan ételmaradékok is lehetnek, amelyek az arra érzékenyeknek nem kis kellemetlenséget okozhatnak. Például, ha a konyharuha liszttel érintkezett, semmi esetre sem tanácsos, hogy azt egy gluténérzékeny családtag is használja.
A konyhai higiénia érdekében praktikus a konyharuhát néha-néha konyhai papírtörlővel helyettesíteni.

A konyhapult az egyik „legforgalmasabb” hely

A konyhapult az a felület, ami szinte mindennel találkozik: legyen az húslé, kávé, morzsa, piszkos és tiszta tányér, illetve evőeszköz vagy ételmaradék. De gyakran ide tesszük le a kezünkből hazaérve a kocsikulcsot, pénztárcát, leveleket, szórólapokat, vagy akár a bevásárlószatyrot. Miután a konyhapult is napi használatban van, célszerű naponta tisztítani, sőt fertőtleníteni. Praktikus, ha a konyhapulton tárolunk eldobható, környezetbarát tisztítókendőt, vagy van egy olyan szivacsunk, amit csak a konyhapultra tisztítására használunk, és azzal naponta legalább egyszer letakarítjuk a felületet. De a legjobb, ha minden használat után megtisztítjuk a munkafelületeket, és ha bármi kiömlik rá, azt azonnal feltakarítjuk.

A gépek meghálálják a gondoskodást

Nem csak a higiénia miatt elengedhetetlen a konyhai eszközök gondozása. Tisztán tartásuk ugyanis meghosszabbítja a készülékek élettartamát. Minden elektromos áramot, gázt vagy akár vizet használó berendezés tovább bírja, ha rendszeresen tisztán tartjuk. Ha a konyhai berendezés hibás, az előállított élelmiszer minősége és íze veszélybe kerül.

A kotyogós kávéfőzőt könnyű szétszedni, és naponta megtisztítani
A kotyogós kávéfőzőt könnyű szétszedni, és naponta megtisztítaniminiseries / Getty Images Hungary

Mindennap mossuk ki a kávé- vagy teafőző kannát, amennyire csak lehet, szedjük szét a kávéfőzőt, és mosogassuk el, hogy a kávémaradvány és a zacc ne száradjon bele. A tejhabosítóra is mindennap legyen gondunk, mert nemcsak gusztustalan, de akár egy gyomorrontás gócpontja is lehet, ha hagyjuk a tejet belesavanyodni. 

A főzőlapot is célszerű azonnal letakarítani, miután kihűlt.

A mosogatóról se feledkezz meg!

A rendszeres mosogatás is nagyon fontos, de nem csak azért, hogy ne kelljen az edénybe beleszáradt ételmaradékot szivaccsal dörzsölni, körömmel vakarni. A mosogatóban hagyott piszkos tányérokon, poharakon és evőeszközökön gyorsan megtelepszenek a bacilusok.

A mindennapi mosogatás viszonylag könnyen beépíthető a napi rutinba, de nem helyettesíti a mosogató megtisztítását, ha meleg mosogatószeres vízzel tisztára súroltuk benne az edényeket.

A zsíros mosogatószerhabban vagy a lefolyóban maradt ételmaradékokon szintén elszaporodhatnak a bacilusok. Ezt csak úgy kerülhetjük el, ha naponta legalább egyszer fertőtlenítjük a mosogatót.

A padló is legyen mindig tiszta

Szükség szerint fel is kell söpörni vagy porszívózni, és akár a tökéletes tisztaság jegyében fel is kell mosni naponta a konyhában. Hiszen már ha csak kenyeret szeletelünk, akkor is biztosan a földön végzi néhány morzsa, és óhatatlan, hogy ne hordjuk szét a talpunkon a lakásban.
A felmosást követően nemcsak tiszta lesz a padló, de akár a sütés-főzés után megrekedt szagokat is semlegesíthetjük a felmosószer kellemes illatával.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek