Hétköznapi tárgy méretét szabályozhatja az EU

GettyImages-1376614662
Olvasási idő kb. 2 perc

Precedens értékű spanyol bírságot követően sokan üdvözölnék, ha az Európai Unió véget vetne a fapados légitársaságok méricskéléseitől való rettegésnek, és szabályozná, pontosan mekkora lehet az a bőrönd, amelyet az unióban operáló légitársaságok mindegyikében el kell fogadni kézipoggyászként.

Négy légitársaságot összesen 150 millió eurós bírsággal sújtott a spanyol kormány: a Ryanair, az Easyjet, a Vueling és a Volotea szolgáltatásával egyebek mellett az volt a problémájuk, hogy súlyos összegeket róttak utasaikra a nem megfelelő méretű kabinbőröndök miatt, írja az Economx.

A fapadosokra mért, 58.5 milliárd forintnak megfelelő nagyságú bírság egyesek szerint történelmi jelentőségű, a Spiegel pedig egyenesen úgy fogalmaz, hogy precedens értékű lehet a teljes Európai Unióban is, elősegítheti az egységes szabályozás kialakítását.

A kézipoggyászra vonatkozó sokféle előírás zavart okoz az utazók fejében
A kézipoggyászra vonatkozó sokféle előírás zavart okoz az utazók fejébenEvan Kissner / Evan's Studio / Getty Images Hungary

A kézipoggyász mellett mással is van baj

Az érintett társaságok a következő pontokban vétettek:

  • szigorították a poggyászszabályokat a spanyol piacon
  • hagyományosan a jegyárban szereplő szolgáltatásokat külön számláztak, ezzel áraik alacsonyabbnak tűnhettek a valóságnál, így tisztességtelen versenyelőnyre tettek szert
  • kiskorúak vagy segítségre szoruló személyek esetében is felárat fizettettek a helyfoglalásért, amit a spanyol hatóságnak szintén problémás gyakorlatnak tartanak
  • a végső árra vonatkozó tájékoztatásaik nem átláthatók
  • a reptereken pedig nem engedték a készpénzes fizetést.

A lépést az Európai Fogyasztói Szövetség is üdvözölte, Agustín Reyna jogi és gazdasági igazgató pedig arról beszélt, szükség van egy, az egész EU-ra érvényes poggyászszabályozásra. Jelenleg ugyanis légitársaságonként változik, mekkora csomagot vihetünk fel a gép fedélzetére anélkül, hogy fizetnünk kellene azért, ami megzavarhatja és nagy kiadásokba verheti azokat, akik nem elég rutinos utazók ahhoz, hogy ellenőrizzék ezt.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek