Így veszíthetsz évi százezret bankolással

GettyImages-2050073713
Olvasási idő kb. 2 perc

Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy fizetés után készpénzben tartsd otthon a béred, annak súlyos anyagi vonzata van: a felvétel díja éves szinten borsos költséget jelent.

Akár százezer forintod is bánhatja, ha a magyar átlagbérnek megfelelő összeget veszel ki havonta bankszámládról ATM-nél az Az Én Pénzem kalkulációja alapján.

A hat számjegyű összeget át is lépheti a költség, melyet persze lehet csökkenteni, de még a legészszerűbb megoldások kihasználásával is rámehet évi ötvenezred arra, ha ragaszkodsz a készpénzhez.

A készpénzfelvételt túlzásba vinni rengeteg költséggel jár
A készpénzfelvételt túlzásba vinni rengeteg költséggel jármanusapon kasosod / Getty Images Hungary

Immár több mint 10 éve vehetnek fel a magyarok legfeljebb két részletben maximum 150 ezer forintot ingyenesen ATM-ből, amennyiben a lehetőség igénybevételével kapcsolatosan nyilatkoztak számlavezető bankjuknál. Egy ember csak egy számlával kapcsolatban kérheti a kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét.

A készpénzfelvétel ára borsos

Amikor ezt bevezették, a nettó átlagbér teljes összegét le is fedte nagyjából a 150 ezres keret: a KSH akkori adatai szerint egészen pontosan 151 118 forint volt az átlagkereset. Mára ez jelentősen megváltozott, kedvezmények nélkül is 414 300 forint a magyar átlagkereset. Ha valaki mindenképp ragaszkodik a készpénzhez, akkor ennek bő harmadát ugyan fel tudja venni extra díj megfizetése nélkül is, de nagy része után bizony már nem ússza meg a készpénzfelvételi díjat.

A portál szerint havi 8600 forintba kerül, ha valaki pontosan a nettó átlagbért veszi ki havi szinten automatából, ez éves szinten picit több is 100 ezer forintnál.

Ha kínosan ügyel a két ingyenes lehetőség használatára, évi 50 ezre akkor is rámegy a dologra. A legrosszabb megoldás az, ha mindig csak annyi kápét veszel ki az automatából, amire aktuálisan szükséged van, ugyanis ebben az esetben nagyon sokszor kell díjat fizetned, és vannak olyan pénzintézetek, amelyek nem a felvett összeg alapján számolnak fel díjat erre a tranzakcióra, hanem például idegen automata használata esetén egységes, nem is túl alacsony tarifát kérnek.  

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek