Ezért fizetsz többet, ha magadnak nyomtatod a neten vett jegyet

GettyImages-1193125816

Ha szoktál jegyet vásárolni az interneten, biztosan belefutottál már abba, hogy kényelmi díj címszóval hirtelen megugrik az ár, amikor fizetnél. De miért is kell ezt a díjat fizetnünk? Utánajártunk!

A kifejezés meglehetősen félrevezető: ha valaha elolvastad már bármely internetes jegyárusító gyakori kérdések menüpontját, esetleg a vásárlási feltételeket, ott feketén-fehéren szerepel, hogy mit is jelent ez a költség. Az egészen biztos, hogy a kényelemhez nincsen túl sok köze…

Ezt jelenti a kényelmi díj

Nem húzzuk tovább az időt: a kényelmi díj a rendszerhasználati díj szebb vagy inkább álneve.

A kényelmi díj a jegyvásárlási rendszer használatának a díja. Nem tartozik a jegyárhoz. Azzal, hogy ön jegyvásárlást kezdeményez, és a vásárlást sikeresen lebonyolítja, használja a rendszert. Az InterTicket a jegyvásárlási lehetőséget szolgáltatja, és nem az előadást” – olvasható a jegy.hu oldalán.

Az Eventimnél már Print@Home díjról ír a weblap, amely nem is fejti ki részletesebben, hogy

miért is kell azért fizetnünk, hogy a megvásárolt jegyeket saját otthoni nyomtatónkon, saját papírunkra kinyomtathassuk a későbbiekben

 – a szövegkörnyezetből azonban kiderül, hogy itt is hasonló díjról van szó, mint a fentebb idézett esetben.

Sokféle jegy vásárlásakor szembesülhetsz a kényelmi díj létével
Sokféle jegy vásárlásakor szembesülhetsz a kényelmi díj létévelFlashpop / Getty Images Hungary

Gyakran találkozhatsz vele

Nem csak koncertjegy vásárlásakor szembesülhetünk ugyanakkor kényelmi díjjal: aki mobiltelefonon parkol, vagy így vesz autópálya-matricát, az is ismerheti ezt a tételt, de újabban már mozijegy vásárlásakor vagy gyorséttermi étel elvitelre történő vásárlása közben is szembesülhetünk azzal, hogy ilyen költséget is kapunk a nyakunkba. Sőt, van olyan élelmiszer-házhozszállító cég is, amelyik felszámolja ezt a tételt, nagyon sok olyan területe van tehát az életnek, amelyen

fizetnünk kell azért, hogy egy kiépített rendszert használunk.

Hogy erre miért van szükség? A mobilparkolás kapcsán derül ki a legegyszerűbben: a kényelmi díj összegét – bárhogyan is fizessünk a parkolásért – a parkolási rendszert fenntartó cégnek kell a közvetítő szolgáltatónak is utalnia, mivel az ebből befolyó pénz szavatolja annak fenntartását és esetleges fejlesztéseit.

Mobillal parkolnál? Akkor vállalnod kell
Mobillal parkolnál? Akkor vállalnod kelld3sign / Getty Images Hungary

Megszoksz vagy megszöksz

Teszik vagy nem tetszik? Igazából mindegy is, mert a szolgáltatások egy részét – mondjuk pont a mobilparkolást – néha kénytelenek vagyunk használni, más részét pedig eldönthetjük, hogy használjuk-e. Mondhatom, hogy én nem fogok kényelmi díjat fizetni, de akkor nem megyek moziba vagy koncertre, esetleg választom a másik gyorséttermet, amelyik ilyen névvel illetett extra költséget nem ad hozzá a számla ellenértékéhez.

Ha viszont mégis szükségünk van a belépőre vagy a nagyobb menüre, akkor kénytelenek vagyunk elviselni, hogy ezt a rendszerhasználati díjat is ránk sózzák a „kényelem” jegyében.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra