Megállíthatatlanul terjed hazánkban ez a kártevő: tehetetlenek vagyunk ellene

GettyImages-1663675785
Olvasási idő kb. 2 perc

Az időjárás kedvez a kertekben rengeteg kárt okozó meztelencsigáknak, szinte lehetetlen megállítani a terjedésüket. A kerttulajdonosok meddő küzdelmet folytatnak a kártevőkkel.

A spanyol meztelencsigák főként a Dunántúlon jelentek meg nagy tömegben, de országszerte találkozhatunk velük. Hatalmas károkat okoznak, és még nem tudni, hogyan lehet fellépni hatékonyan ellenük.

Gyorsan terjed a kártevő meztelencsiga

A korán jött tavasznak nem tudnak felhőtlenül örülni a kerttulajdonosok, mivel ez az időjárás kedvez a meztelencsigák szaporodásának és terjedésének is, az állatok szinte mindent megesznek, nagy tömegben pusztítják a veteményt, a virágokat, írja a 24.hu.

Mindent elpusztítanak a kertben a kártevő meztelencsigák
Mindent elpusztítanak a kertben a kártevő meztelencsigákTomas Vynikal / Getty Images Hungary

Ahol a hazánkban invázióssá váló faj, a spanyol meztelencsiga megjelenik, ott rövid idő alatt szinte mindent tarra rág. Jelentős kárt okoz, és nincs ellene megfelelő védekezési mód. A szakértők komoly inváziótól tartanak.

Turóci Ágnes malakológus, a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének tudományos segédmunkatársa a lapnak elmondta, a spanyol meztelencsigát 1985-ben azonosították először Magyarországon, azóta gyakorlatilag mindenhol elterjedt. A Dunántúl a legfertőzöttebb, keletre haladva csökken az egyedsűrűség. Ennek egyik oka, hogy az invázió nyugatról indult, idővel feltehetően minden alkalmas élőhelyet benépesítenek.

Az inváziós fajokra jellemző, hogy széles ökológiai toleranciával, és több olyan tulajdonsággal rendelkeznek, ami potenciális előnyt jelenthet a helyi ökosziszémában jelen lévő, őshonos fajokkal szemben.

Mivel nincs bevethető szer ellenük, a személyes leszámolás a leghatékonyabb a meztelencsigákkal szemben, vagyis egyenként kell összeszedni őket, illetve sörcsapdát állíthatunk nekik, esetleg rájuk küldhetünk néhány éhes futókacsát.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek