Ennyi pénzre van szüksége havonta egy átlagos magyarnak a megélhetéshez

A szűkös és a gondtalan élethez szükséges havi jövedelmet is kiszámolták

GettyImages-1464737954

Szakértők szerint körülbelül nettó 340 ezer forint jövedelemre van szükség ahhoz, hogy ne csak a legszükségesebbre jusson.

A szűkös megélhetéshez személyenként (tehát nem háztartásonként) nagyjából nettó havi 250 ezer forintra, a gondtalan élethez viszont már nettó 600 ezer forintra van szükségünk a lakossági méréseken alapuló vizsgálatok szerint, írja a Világgazdaság.

Szűkös, átlagos és gondtalan élet

Az elmúlt években rendkívül gyors ütemben nőtt az infláció, ez alapjaiban rendezte át a hazai jövedelmi viszonyokat. Több mint 30 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, emiatt fordulhatott elő, hogy míg 2022 januárjában 310 ezer forint volt a nettó átlagkereset, addig 2024 januárjában már 402 ezer forint.

A gondtalan élethez már inkább 600 ezer forintra van szükség
A gondtalan élethez már inkább 600 ezer forintra van szükségAttila Csaszar / Getty Images Hungary

Az Egyensúly Intézet egyéni válaszadásra épülő kutatása szerint a szűkös életvitelhez (ez csak a lakhatásra, számlákra, élelmezésre elég) havi nettó 250 ezer forintra, az átlagos szintű megélhetéshez (itt már megtakarításra is van lehetőség) 350 ezer forintra, a gondtalan életre pedig 600 ezer forintra van szüksége egy átlagos magyarnak. A szakértői vizsgálatok 340 ezer forintra becsülik azt az átlagos bért, amiből már lehet gazdálkodni, ez nagyjából megegyezik a lakossági igényekkel.

Az elmúlt hónapokban viszont lassulni kezdett az infláció, ami bérnövekedéssel találkozott, így a bérek vásárlóereje visszatérhet a válság előtti szintre.

Pontos mérésekkel, egzakt számokkal nem rendelkezünk a megélhetési költségekről, mert ezek korábban nem fedték a valós képet. A különböző kutatóintézetek ezért inkább egyéni válaszadáson alapuló méréseket végeznek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek