Ez ellen muszáj tenned: a mai időjárás nagyon veszélyes lesz

GettyImages-181069401
Olvasási idő kb. 2 perc

Nagyon erős, a figyelmeztetési szintet meghaladó UV-B-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. A szakemberek óvatosságra intenek, a mai időjárás sem veszélytelen.

Hazánk több régiójában is meghaladja ma a 7-es, helyenként pedig megközelíti vagy el is éri a 8-as értéket az UV-index – figyelmeztet a HungaroMet. A nagyon erős UV-B-sugárzás Magyarország jelentős részét érinti.

Nagyon magas lesz az UV-B-sugárzás

A Nyugat-Dunántúl területének 79 százalékán lesz nagyon erős az UV-index, itt a maximum érték 7.7, míg a Közép-Dunántól 75 százalékán is ilyen értékre kell számítani. A Dél-Dunántúlon még ennél is kritikusabb lesz a helyzet, annak a régiónak ugyanis a 97 százalékán lehet akár 7,8-es is az UV-index. A különösen magas UV-B-sugárzás a fővárost és térségét, Pest megyét sem kíméli, e régió 88 százalékán lehet ugyancsak 7.7-es maximum értékre számítani. A veszélyes mértékű sugárzás a teljes Észak- és Dél-Alföldet, valamint Észak-Magyarországot is érinti, az előbbiekhez hasonló maximummal:

ezeken a területeken az UV-index elérheti akár a 7.6-os, 7.7-es és 7.8-as maximumokat is.

A mai időjárásban nem is a meleg, hanem a magas UV-B-sugárzás lesz a legveszélyesebb
A mai időjárásban nem is a meleg, hanem a magas UV-B-sugárzás lesz a legveszélyesebbskynesher / Getty Images Hungary

Negyed óra alatt le lehet égni

A szakemberek azt tanácsolják, hogy mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás okozta leégés ellen, valamint ha lehetséges, 11 és 15 óra között kerülje a napot, viseljen vállat takaró pólót, szalmakalapot és használjon fényvédő krémeket. Kiemelik, hogy a normál bőrtípusúak ebben az időszakban már 15-20 percnyi napon tartózkodás esetén is leéghetnek.

Marad a nyári időjárás

Ami az időjárást illeti, június utolsó hetében folytatódik az évszaknak megfelelő meleg sok napsütéssel és 30 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel. A hét közepén azonban többfelé kell záporra, zivatarra, helyenként felhőszakadásra, jégesőre számítani. A hét második felében ismét melegedés kezdődik, a hónap utolsó napján a legmelegebb órákban a hőmárséklet elérheti a 29-34 fokot is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek