Így add el jó áron a lakásodat – lakásfelkészítéssel növelheted az értékét

GettyImages-1214084296

Nemcsak megvételkor érdemes lakberendezőt felfogadni, hanem ingatlaneladás, bérbeadás idején is. Egy lakásfelkészítéssel, azaz home staginggel foglalkozó szakember megéri az árát: akár 30%-kal nagyobb összegért is képes eladni a lakásodat. De ha mégsem engedheted meg magadnak ezt a fajta segítséget, akkor a jó hír, hogy pár alapvető fogást elleshetsz tőlük.

Az emberek 90 százaléka a szemével vásárol, ezért nagyon nem mindegy, hogy a hirdetéshez feltöltött fotók milyen képet sugallnak a lakásról. Ezért a lakás meghirdetése előtt az kb. a minimum, hogy alaposan kitakarítasz, és elpakolod a személyes tárgyaidat.

Némi pénzráfordítással pedig még növelheted is a lakás értékét. A home stagingen keresztülesett ingatlanok jellemzően hamarabb kelnek el, mint az átlag, és több pénzt is hoznak az eladó zsebébe.

A lakásfelkészítés, azaz a home staging lényege

Ez a szövegrészlet Fredrik Backman Hétköznapi szorongások című könyvéből nagyon érzékletesen mutatja be a lakásfelkészítés lényegét:

„A fürdőszobában illatgyertya égett, a dohányzóasztalon egy tál lime állt. Aki ezt elrendezte, vélhetőleg hallott már a lakásbemutatókról, de sosem járt egyen sem. A gardrób dugig volt ruhákkal, a hálószoba padlóján pedig egy pár papucs állt, amelynek tulajdonosa valószínűleg az elmúlt fél évszázadban úgy járkált körbe a világban, hogy sosem emelte meg a lábát. A könyvespolc roskadozott, a kötetek még csak szín szerint csoportosítva sem voltak. Sőt mindenhol máshol is hegyekben álltak a könyvek, az ablakpárkányon és a konyhaasztalon is. A hűtőszekrényen unokák elsárgult rajzai…

A zöldalmakupacokat előszeretettel használják lakásfotózáshoz
A zöldalmakupacokat előszeretettel használják lakásfotózáshozGarrett Aitken / Getty Images Hungary

Zara ekkora már elég sok lakásbemutatón járt ahhoz, hogy leleplezzen egy amatőrt: egy eladásra szánt lakás nem nézhet ki úgy, mintha valaki lakna benne, mert akkor csak sorozatgyilkosok akarnak beköltözni, egy eladásra szánt lakásnak úgy kell kinéznie, mintha valaki lakhatna ott. Az emberek nem képet akarnak venni, hanem keretet. Lehetnek könyvek a polcon, de a konyhaasztalon nem.” 

A hosszú felvezető után ugorjunk a közepébe, és vegyük át gyorsan az eladásra vagy bérbeadásra szánt lakás felkészítésének alapvetéseit. 

Home staging kisokos 3+3 pontban

1. Szanálás, lomtalanítás 

Egy külső szem hamarabb meglátja a lomokat és az oda nem illő elemeket. Ha nagyon sok berendezési tárgy és csetresz van a lakásban, akkor megállapíthatjuk, hogy mi is a probléma részét képezzük. Helyezkedjünk bele a külső szemlélő nézőpontjába, és próbáljunk meg érzelmileg elszakadni a tárgyainktól.

Mit tenne egy home stager? Csak a szükséges és vonzó bútorokat hagyná meg, és csak egy-két dekorációs elemet emelne be a térbe. Kidomborítaná a legjobb adottságait a lakásnak, és elvonná a figyelmet azokról a részekről, amik kevésbé vonzóak. Ha kell, menekítsünk átmenetileg minden feleslegesnek tűnő berendezési tárgyat és személyes holmit egy tárolóba.

2. Fesd át a falakat

A cél az, hogy minél szélesebb körben tedd vonzóvá a lakásodat. Méretbeli és elhelyezkedési adottságain már nem tudsz változtatni, de a belső dizájnt átalakíthatod úgy, hogy a nagy többségnek vonzó legyen. Nem árulunk el nagy titkot, de a skandináv stílust szinte mindenki szépnek tartja, mert amellett, hogy otthonosság és természetesség érzetét kelti, a letisztultsága teret hagy a fantáziának is. 

A vevődnek el kell tudnia képzelni az életét a lakásodban.

3. Tereld a figyelmet

Az alaprajz nagyon sokat számít, de egy jó berendezésű konyha, nappali is képes eladni a lakást. Ezért javasoljuk, hogy az erőforrásokat a lakás előnyös részeire koncentráld, a konyha kialakításába fektetett extra pénzek megnövelik a lakásod értékét a vevők szemében. Minden apró hibajavítást végezz el, amit addig halogattál. Nehogy egy-két lógó ajtóból, hiányzó zsanérból vonjanak le a vevők messzemenő következtetéseket a lakás állapotára vonatkozóan.

Ez mind nagyszerű, és józan paraszti ésszel is belátható tudás. Viszont a berendezésről valójában egy szó nem esett. Íme még három szuper tipp a Newroof Design home stagerétől:

4. Csoportosíts

A hasonló funkciójú vagy felépítésű lakberendezési tárgyak jobban mutatnak csoportosítva, mint ha a lakás különböző pontjain lennének elhelyezve. Ez érvényes az ülőalkalmatosságokra, dekorációkra, művészeti tárgyakra is. Például kipróbálhatjuk, hogy egy kis asztalt közrefogunk két székkel, és kialakítunk a nappaliban egy beszélgetősarkot. Ez meghittebbé teheti a teret.

Figyeld meg a képen a különböző csoportokat!
Figyeld meg a képen a különböző csoportokat!FollowTheFlow / Getty Images Hungary

De ugyanez vonatkozik a kanapén lévő párnák elhelyezésére vagy a komód tetejének dekorálására is. A különböző formájú elemeket ha hármas csoportba rendezzük, az ágy vagy más felület többi részét pedig üresen hagyjuk, akkor a látogató figyelme a csoporton fog megállapodni.

Műalkotások esetében is működik ez a trükk, ahelyett, hogy szétszórnád a falakon a képeket, csoportosítsd őket gyűjteményszerűen. Sokkal átgondoltabbnak és kevésbé véletlenszerűnek tűnik úgy.

5. Foglalkozz a színekkel is

A színkörön egymáshoz közel eső színek nyugtató hatással vannak az agyunkra. Az egymással szemben állók pedig inkább figyelemfelkeltő, meghökkentő hatással bírnak. A cél, hogy a vevők otthonosan érezzék magukat a lakásban, és csak egy-két fókuszpontra kapják fel a fejüket. A fal és a nagyobb bútorok tehát lehetnek unalmasabb színűek, bézsek, szürkék, de nyugodtan inspirálódhatunk a festékboltban található színpalettákról is, ezeken ugyanis harmonizáló színeket találunk. Ha a helyiségen belül 3 egymáshoz közel álló színt jelenítünk meg, az hozzájárul a kellemes közérzet kialakulásához.

Barkácsboltokból haza is viheted a színpalettákat
Barkácsboltokból haza is viheted a színpalettákatProstock-Studio / Getty Images Hungary

6. Meséljen a lakásod

A lakást úgy kell berendezni, hogy minden helyiség egyértelműen tükrözze azt, amilyen funkciót ellát. Vagyis az étkező ne legyen egyszerre átmeneti home office állomás is, a nappaliban ne legyen gyerekbútor, ha éppenséggel van gyerekszoba is. A lakók értékrendjét és sajátos szokásait nem szerencsés beleszőni abba a mesébe, amit a lakásból ki lehet olvasni. Mindennek legyen meg a helye, legyen tévésarok, munkaállomás és olvasókuckó. Ezek nagyon beszédesek.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra