Rosszul jársz, ha erre használod a hitelkártyádat

GettyImages-1479589051

Elég egyetlen rossz döntés ahhoz, hogy máris egy olyan adósságot teremtsünk magunknak, amiből rettentő nehéz kiszállni. Pedig azzal, ami a kezünkben van, akár pénzt is gyűjthetnénk.

Mikor először kerül a kezünkbe egy hitelkártya, boldognak érezzük magukat, hogy végre biztonságban vagyunk, hiszen lesz miből fedezni a hirtelen felmerülő kiadásainkat. Aztán ha nem úgy kezdjük el használni, ahogyan azt tanácsolják a pénzügyi szakemberek, vagy maga a kibocsátó bank, nagyot nézhetünk; sokszor szó szerint, mikor ránézünk a hiteltartozásunkra.

Sokan nem jól használják a hitelkártyát

Már jó ideje használunk Magyarországon is hitelkártyát, így egyre többen tanulják meg, mire való pontosan és mikor ajánlott fizetni vele. Azonban még mindig vannak olyanok, akik készpénzt vesznek fel vele az ATM-ekből, vagy halogatják a törlesztést, ami aztán szinte kezelhetetlenné duzzad.

A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján tavaly már az év közepén olyan magasra emelkedett a hitelkártya-használat hazánkban, amit addig soha nem tapasztaltak.

A vásárlások száma a második negyedév végéig meghaladta a 33,4 milliót, értéke pedig közel volt a 298 milliárd forinthoz.

Az adatokból az is kiderül, hogy jelentősen megugrott az ATM-es készpénzfelvételek száma és összértéke a hitelkártyával.

Vannak, akik készpénzfelvételre használják a hitelkártyájukat
Vannak, akik készpénzfelvételre használják a hitelkártyájukatmanusapon kasosod / Getty Images Hungary

Csak gyűlnek a kamatok

A készpénzfelvétellel azonban ugranak is azok az előnyök, ami miatt egyébként megérné a hitelkártya-használat. Vannak ugyanis olyan tranzakciók, melyekkel pénzt lehet spórolni, ha tudatosan használjuk ezt az eszközt.

Ilyen például az, ha rövid időn belül visszatöltjük a számlánkra az elköltött összeget, mivel így kamatmentesen tudtuk felhasználni a hitelkeretünket. Amennyiben ezt elmulasztjuk, úgy rendkívül magas kamatok és egyéb költségek rakódnak a felhasznált összegre.

Volt, aki egy hitelkártya-használattal foglalkozó csoportban arra panaszkodott, hogy a 450 ezres tartozása idővel több mint 2,5 millió forintra emelkedett a rárakott kamatokkal és egyéb, például késedelmes fizetés miatti büntetésekkel együtt.

Spórolás vagy lefoglalás?

A legtöbben főként az élelmiszerboltokban használják ezt a kártyát. A tudatos vásárlók pedig gyakran fizetnek hitelkártyával az olyan helyeken, például elektronikai és barkácsboltokban, ahol kampányszerűen meghirdetett jóváírás is elérhető. Ilyen lehet akár százalékban vagy egyszeri összegben meghatározott érték.

Megfelelő használattal akár pénzt is spórolhatunk hitelkártyával
Megfelelő használattal akár pénzt is spórolhatunk hitelkártyávalWestend61 / Getty Images Hungary

Azoknak mindenképpen ajánlott kerülni ennek használatát, akiknek éppen nincs rendszeres jövedelme, mivel így garantált, hogy az elköltött összeg vissza nem fizetése miatt hatalmasra nő majd a tartozásuk, ebből a csapdából pedig nagyon nehéz kilábalni.

Előfordulhat, hogy emiatt ingóságokat, például kocsit foglalnak le, a fizetésből tilthatják le hivatalosan, vagy akár az kártyabirtokos nevén lévő ingatlanra is ráterhelhetik a tartozást.

A használónak érdemes tudatosítania magában, hogy ez egy pénzügyi termék, amelynek költségei vannak - hívják fel figyelmet a bankok és a hitelkártya-használatot bemutató kampányok.

Ha érdekel, mennyi egy magyar háztartás átlagos tartozása, olvasd el ezt a cikkünket. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek