Ennyi egy magyar háztartás átlagos tartozása: nagyon eladósodtunk

GettyImages-88621168

Sosem volt még olyan magas hitelkártya-tartozása a magyaroknak, mint a tavalyi évben.

Egy kártyára vetítve több mint 130 ezer forint volt az átlagos tartozás: 2014-ben járt utoljára ilyen szinten az eladósodásunk.

Akkoriban még 1,41 millió hitelkártya volt forgalomban az országban: ez a szám azóta mérséklődött, tavaly szeptemberben a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 1,11 millió hitelkártya lapult a magyarok tárcáiban.

Nagyon nagy a határidőn túl nem teljesített hitelkártya-tartozások aránya
Nagyon nagy a határidőn túl nem teljesített hitelkártya-tartozások arányaWestend61 / Getty Images Hungary

Az össztartozás ugyanebben az időszakban 151,7 milliárd forint volt, ami azt jelenti, hogy a 130 ezer forintot is meghaladja az egy plasztikra jutó adósság mértéke.

Az is aggasztó tendencia, hogy 100 forintból 48-49 forintnyi olyan tartozás van, melyet lejárati adón belül nem törlesztettek a hitelkártyával rendelkezők. Ez azért rosszabb, mint a folyószámla-adósság, mert azt automatikusan kiegyenlíti a számlára befutó pénz, a hitelkártyás-tartozást viszont csak az ügyféltől érkező befizetés tudja csökkenteni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek