Spórolási tippek: így maradhat több pénzed a hónap végén

GettyImages-508486964
Olvasási idő kb. 7 perc

A spórolás elsőre ijesztő és bonyolult feladatnak tűnhet, de nem kell megijedni tőle: már néhány egyszerű pénzügyi praktikával is megteheted az első lépést az anyagi biztonság felé.

Az emberek hajlamosak egyre csak halogatni a megtakarítást, mert úgy érzik, túl sok kiadásuk és adósságuk van, ezért egyszerűen nem engedhetik meg magunknak. Az igazság azonban az, hogy bármilyen kicsi összegről is legyen szó, valahol el kell kezdeni. A megtakarítások fontos szerepet játszhatnak az előre nem látható kiadások, váratlan események átvészelésében is. Gondolj csak a munkád elvesztésére, vagy egy költséges autójavításra. Ha spórolni akarsz, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá, itt van 23 tipp a self.com által megkérdezett pénzügyi szakemberektől.

1. Vezess költségvetést

Az első lépés, hogy pontosan tisztában legyél a bevételeiddel és kiadásaiddal. Ezek vezetéséhez használhatsz egy költségvetés-tervező alkalmazást, vagy akár csak egy jegyzetfüzetet, táblázatot is. Lehet, hogy megdöbbentő lesz szembesülni vele, hogy hova folyik el a pénzed, de legalább tisztább képet kaphatsz anyagi helyzetedről.

2. Legyen megtakarításod

Amikor megkapod a fizetésed, célszerű rögtön felosztanod. Különítsd el azt az összeget, amit a számlák befizetésére, gyakori kiadásokra kell fordítanod, egy kisebb részét pedig automatikusan tedd be egy megtakarítási számlára. Ha vársz vele és/vagy túl sokat költekezel, akkor ez később már nem biztos, hogy sikerülni fog.

3. Állíts fel megtakarítási célokat

Az, hogy mekkora összeget érdemes megtakarításokra szánnod, nagyban függ attól, hogy mit engedhetsz meg magadnak. Ez lehet egy fix havi összeg vagy a bevételed bizonyos százaléka is. Általánosságban azt lehet mondani, hogy a kisebb, növekményes megtakarítási célok elérhetőbbek és kevésbé megterhelőek a pénztárcára nézve.

4. Készíts reális költségvetést

Ha költségvetést készítsz, az biztosítja, hogy minden forintnak meglegyen a helye, ami a megtakarítások tervezését is megkönnyíti. Így láthatod, hogy milyen területeken szükséges lefaragni a kiadásokból, vagy melyek azok a tartozások, amiket sürgősen vissza kéne fizetni.

Az emberek gyakran megdöbbennek azon, hogy mennyi pénzt takaríthatnak meg, ha itt-ott csökkentik kiadásaikat.

5. Próbáld ki az 50-30-20 szabályt

Az 50-30-20 szabály egy pénzmegtakarítási stratégia, amely szerint a fizetés 50 százalékát a szükségletekre (pl. az albérlet díja vagy a rezsi), 30 százalékát pedig az egyéni igényekre és szórakozásra (pl. étterem vagy utazás) kell költeni, míg a maradék 20 százalékot megtakarításokra, befektetésekre fordítani. Ez jó alap lehet ahhoz is, hogy megtudd, bizonyos területeken túlköltekezel-e, de fontos, hogy ne kőbe vésett szabályként, hanem inkább egyfajta iránymutatásként gondolj rá.

6. Használd ki a pénzvisszatérítéseket, kuponokat

Ha a bevásárlások, tankolások és utazások alkalmával hűségprogramokban veszel részt, és kihasználod az akciókat, kuponokat, amelyek gyakran az adott cég mobilalkalmazásán keresztül érhetők el, azzal visszanyerhetsz némi pénzt abból, amit elköltöttél.

7. Rakd félre az aprót

Ha van valami, amire vágysz, akkor kezdd el gyűjteni rá az aprót egy perselyben vagy befőttesüvegben. Még ha eleinte nem is lesz benne túl sok pénz, ne feledd, a sok kicsi sokra megy.

Az aprókat érdemes külön gyűjteni
Az aprókat érdemes külön gyűjteniHispanolistic / Getty Images Hungary

8. Mondd le a nem használt bérleteket, előfizetéseket

Ha rendszeresen előfordul, hogy nem jutsz el az edzésre, akkor nem biztos, hogy van értelme kondibérletet venned. Amíg nem tudsz több időt fordítani rá, talán elegendő lehet az is, ha ingyenes netes videókra hagyatkozva otthon gondoskodsz a testmozgásról. Kihasználatlanság esetén ugyanígy lemondhatsz néhány streamingszolgáltatást is.

9. Köss biztosítást

Egyes biztosításfajták sokat segíthetnek, ha valamilyen területen hirtelen nagyobb kiadásokkal kell szembenézned. Ilyen például a bérlői vagy a kisállat-biztosítás is.

10. Soha ne menj a boltba bevásárlólista nélkül

Ha éhesen mész a boltba, vagy nem írod össze, hogy miket kell venned, szinte biztos, hogy beleesel az impulzusalapú vásárlás csapdájába, vagyis olyan dolgokra fogsz költeni, amikre nem is feltétlenül lenne szükséged. Tegyél magadnak egy szívességet, és készíts bevásárlólistát annak fényében, hogy a hét további részében milyen ételeket szeretnél enni, főzni.

11. Várj egy napot az online vásárlással

Az előbb említett impulzusalapú vásárlás könnyen túlköltekezéshez vezethet, ami az online boltok böngészése közben ugyanúgy érvényes. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy a kiszemelt termékeket rakd a kosárba, de csak másnap vásárold meg. Így lesz időd átgondolni, hogy biztosan megengedheted-e magadnak őket, ráadásul elképzelhető, hogy a kereskedő közben kuponokkal lep meg, hogy vásárlásra ösztönözzön.

12. Ne mentsd el a bankkártyaadataidat

Ha egy online üzlet feldobja az opciót, hogy a későbbi vásárlásokhoz elmentse-e a bankkártyád adatait, mondj nemet. Az egyetlen gombnyomással történő vásárlás ugyanis meggondolatlan döntésekhez vezethet.

13. Próbáld ki az 52 hetes pénzkihívást

Ennek lényege, hogy hetente félretegyél egy bizonyos összeget, majd azt hétről hétre megduplázd. Az elején meg sem fogod érezni a különbséget, az 52. hét végére viszont csinos kis összeg jöhet össze belőle.

14. Használd ki az adókedvezményeket

Az új gyermek születése után járó adókedvezmények, illetve a különféle adó-visszatérítések további lehetőséget kínálnak a spóroláshoz.

15. Lépcsőzetesen csökkentsd a kiadásokat

Az elképzelés lényege, hogy továbbra is csináld azt, amit szeretsz, csak kevesebb pénzt költs rá. Például ahelyett, hogy elmennél a moziba egy premierre, ülj be egy olcsóbb délutáni matinéra, vagy kölcsönözz ki egy filmet otthonra.

16. Használd ki a hitelkártya-jutalmakat

Számos hitelkártyához a bankok pontgyűjtő akciókat kínálnak, így visszakaphatod a vásárlásokra fordított összeg egy részét.

17. Készíts stresszoldó költségvetést

A spórolás stresszes lehet, ezért ezt érdemes lehet valahogy ellensúlyozni. Ehhez nagyszerű eszköz a stresszoldó költségvetés, melyben helyet szoríthatsz egy vacsorának a kedvenc éttermedben, vagy akár egy családi fürdőzésnek is. Ha ez segít kiegyensúlyozottabbá tenni, talán kevésbé fogsz vigaszként költekezni, így könnyebben elérheted céljaidat.

19. Dolgozz barterben

Van valami olyan tudásod, készséged, ami másoknak hasznos lehet? Lehet, hogy számodra is hasznos, amit ők csinálnak, így a barter, vagyis a cserekereskedelem révén kölcsönös szívességet tehettek egymásnak, anélkül hogy pénzt kéne költenetek.

20. Add el felesleges tárgyaidat

A soha nem hordott ruhákat és kütyüket meghirdetheted az interneten, így némi extra bevételhez juthatsz, amit például az adósságaid törlesztésére fordíthatsz.

A sok bámészkodás meggondolatlan költekezésekhez vezethet
A sok bámészkodás meggondolatlan költekezésekhez vezethetgpointstudio / Getty Images Hungary

21. Csökkentsd a rezsit

Még ha csak egy pár fokkal lejjebb állítod a termosztátot, már az is érezhetően csökkentheti a fűtésköltségeidet. De hosszú távon sokat spórolhatsz például egy energiatakarékos villanybojler üzembe állításával is. Az így nyert pénz mehet rögtön a megtakarítási számládra.

22. Tűzz ki távoli jutalmakat

Az, hogy spórolni kezdesz, még nem jelenti azt, hogy nem költhetsz semmire, amit élvezel. De fontold meg a nagyobb összegű vásárlások elhalasztását, hogy mielőbb elérhesd megtakarítási céljaidat, és addig is több pénzt tehess félre.

23. Gondolj a jövőre

A rövid távú megtakarítási célok mellett, mint amilyen a nyaralás fedezetének megteremtése, tűzz ki hosszú távú célokat is, mint a nyugdíj-előtakarékosság. Ha időben elkezdesz készülni rá, később még hálás leszel magadnak érte.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek