Vége a türelmi időnek: bekeményít a hatóság a Balatonnál, büntetnek is

hatosag-balaton-584138617
Olvasási idő kb. 2 perc

Több éve tartó türelemnek és rugalmasságnak jött el a vége: sok helyen figyelmeztető táblákat helyezett ki a hatóság a Balatonnál a jogszerűtlenül felállított stégkapukra. Amennyiben a tulajdonos nem bontja el az akadályt, a vízügyi hatóság fogja ezt megtenni.

Több balatoni stégtulajdonosnak öt napja van elbontani a jogszerűtlenül felállított bejárókat és stégkapukat. Az utóbbi napokban ugyanis egyre-másra tett ki erről szóló figyelmeztető táblákat a vízügyi hatóság – írja a HírBalaton

A kihelyezett figyelmeztető táblákon az is szerepel, hogy amennyiben a tulajdonos nem tünteti el a kerítést, azt a vízügyi hatóság fogja megtenni – a jogsértő költségén.

Ahol magára a stégre sincs engedély, ott azt is el kell távolítani – ahol van, ott a bejáró maradhat, a kapuknak azonban mindenhol el kell tűnniük.

A vonatkozó jogszabály szerint ugyanis közterületről a vízbe vezető stégekre tilos kaput vagy egyéb hasonló akadályt tenni.

Nemcsak a kapukat, az engedély nélküli stégeket is lebontatja a hatóság a Balatonnál
Nemcsak a kapukat, az engedély nélküli stégeket is lebontatja a hatóság a BalatonnálJanos Illesi / Getty Images Hungary

Tavaly kezdett akciózni a balatoni hatóság

A jogsértések megszüntetésére felhívó figyelmeztetések az utóbbi napokban a déli parton jelentek meg. Korábban hasonló akciót hajtott végre a vízügy balatoni kirendeltsége a keleti parton. A felhívásokat először hatalmas felháborodás kísérte, ám a későbbiekben nekiláttak az emberek az elhagyott horgászkarók és illegális stégek lebontásának, eltüntetésének.

A korábbi évtizedekben a hatóság alapvetően szemet hunyt a nem a jogszabályoknak megfelelő helyre és módon telepített bejárók fölött. Tavaly azonban megváltoztatta a jelenséggel kapcsolatos hozzáállását, és elkezdte értesíteni a lakosságot a nem megfelelő stégek és kapuk elbontásának szükségességéről. Ez azért is fontos, mert a túlságosan sok bejáró akár a balatoni nádas pusztulásához is nagyban hozzájárulhat. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek