Hamis linkre kattintott, közel 7 millió forint tűnt el a számlájáról

GettyImages-869570588
Olvasási idő kb. 2 perc

Egy kispáli nő online piactéren akarta eladni termékét. Úgy tűnt, minden megfelelően halad, ám amikor az emailen érkezett, hamis linkre kattintott, és megadta adatait, komoly hibát követett el.

Igen kifinomult csalás áldozata lett egy kispáli nő, aki online piactéren kínálta eladásra termékét. A feladott hirdetésre június 6-án érkezett egy érdeklődő, aki még azt is felajánlotta, hogy vállalja a szállítás költségeit. Ennek elindításához kért egy nevet és egy címet az eladótól, aki ezt gyanútlanul meg is adta.

Emailben küldték a csalók a hamis linket

A kispáli nő emailjére rövidesen meg is érkezett egy üzenet, amely úgy tűnt, hogy egy futárszolgálattól érkezett. Az eladó meg is nyitotta, és rákattintott az emailben található linkre, majd megadta a telefonjára érkező kódokat. Ekkor fordult rémálomba a vásárlás: rövidesen egymás után kapta az értesítéseket mobilbankjától sikeres utalásokról. Összesen 6 millió 700 ezer forintot szedtek le a rafinált csalók a számlájáról.

A nő feljelentést tett, és a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság jelentős kárt okozó csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást.

Elég egyetlen hamis linkre kattintani ahhoz, hogy megtörténjen a baj
Elég egyetlen hamis linkre kattintani ahhoz, hogy megtörténjen a bajnirat / Getty Images Hungary

A rendőrség honlapján így foglalja össze, hogyan lehet elkerülni, hogy hasonló csalás áldozatává válj:

  • A legfontosabb: soha ne kattints idegenek által küldött linkre.
  • Ha online felületen vásárolsz, ragaszkodj a személyes átvételhez.
  • Ha elkerülhetetlen az előre utalás, akkor lehetőleg csak megbízható honlapról vagy ismerőstől vásárolj.
  • Mindig te magad írd be számlavezető bankod honlapjának címét, és onnan lépj be a netbank felületére.
  • Ha kiderül, hogy mégis csalók áldozatává váltál, azonnal vedd fel a kapcsolatot a bankod ügyfélszolgálatával, és tegyél feljelentést a rendőrségen.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek